Platforma Android în mai 2019: Android Pie debutează în clasamentul oficial Google

08.05.2019
Platforma Android în mai 2019: Android Pie debutează în clasamentul oficial Google

Google nu a mai actualizat de jumătate de an clasamentul versiunilor de Android, spunând că fluxul de colectare de date este în mentenanţă. După conferinţa I/O 2019, care a avut loc ieri, compania a publicat un nou raport în care putem vedea evoluţia versiunii Android 9.0 Pie din ultima perioadă, dar care oferă şi o privire de ansamblu asupra platformei Android completă, multe versiuni mai vechi fiind în continuare folosite de mulţi clienţi.

Noul clasament pune versiunile Android 8.0 şi 8.1, Oreo, pe primul loc, 28,3% dintre utilizatorii de Android la nivel mondial folosind dispozitive pe această versiune software. Pe locul următor se află Android Nougat (7.0 şi 7.1) cu 19,2% din total, în timp ce varianta precedentă, Android 6.0 Marshmallow este utilizată de 16,9% dintre utilizatorii Android. Dintre acestea doar cea de pe locul întâi a crescut de la ultimul raport, cu 6,8 procente, Nougat şi Marshmallow scăzând cu 9,9, respectiv 4,4 procente.

Pe locul patru avem Android 5.0/5.1 Lollipop, prima variantă a sistemului de operare Google cu interfaţa Material Design, folosită şi în prezent, care a scăzut 3,4 procente în ultimele 6 luni, la 14,5% din total.

Surprinzător este acum locul al cincilea, ocupat de către Android 9.0 Pie, cu 10,4%. Ultimul raport, din octombrie, nici măcar nu avea această versiune listată. Se pare că Android Pie se bucură de o adopţie mai rapidă în rândul producătorilor hardware, ajungând la 10% mai repede decât Oreo şi Nougat.

Ultimele locuri sunt ocupate de Android 4.4 KitKat, care este prezent pe 6,9% dintre dispozitive, Android Jelly Bean (4.1,4.2,4.3) cu 3% din total, Ice Cream Sandwich cu 0,3% şi în cele din urmă Android 2.3 Gingerbread cu 0,3%. Acesta din urmă a crescut cu 0,1 procente în ultima jumătate de an.

Desigur, aceste date nu sunt 100% relevante pentru situaţia tuturor dispozitivelor care rulează sistemul de operare Android la bază. Google colectează aceste date în prima săptămână a unei luni strict de la dispozitivele care sunt echipate cu Google Play Services, care au acces la Google Play Store. Astfel, toate dispozitivele vândute în China, de exemplul unde producătorii nu integrează serviciile Google, nu sunt adăugate în acest sondaj.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult