Ce este GLSDB, bomba care îi va permite Ucrainei să lovească mult în spatele liniilor rusești

03.02.2023
Ce este GLSDB, bomba care îi va permite Ucrainei să lovească mult în spatele liniilor rusești
GLSDB (Foto: SAAB)

Din următorul pachet de asistență militară pe care SUA îl pregătește pentru Ucraina fac parte, potrivit unor surse, bombe ghidate GLSDB (Launched Small Diameter Bomb).

Aceasta este o bombă GBU-39, lansată de obicei din avioane, echipată cu motor de rachetă M26. Ambele elemente se găsesc în cantități mari în depozitele armatei americane și nu vor fi probleme cu stocurile, așa cum s-a întâmplat în cazul sistemelor FIM-92 Stinger.

Bomba poate fi ghidată pentru a evita obstacole sau sisteme de apărare anti-aeriană, spre deosebire de proiectilele convenționale, care urmează o traiectorie parabolică spre țintă. GLSDB include și sisteme anti-bruiaj.

Aceste bombe vor dubla distanța la care Ucraina poate lovi în mod repetat poziții inamice, până la 151 de km. În momentul de față, arma cu cea mai mare autonomie din dotarea Ucrainei este racheta GMLRS, folosită în platforma HIMARS. Aceasta poate lovi ținte aflate la o distanță maximă de 77 de kilometri.

Citește și: An negru pentru Putin: 5% din bugetul de apărare al SUA a distrus 50% din armata Rusiei

Forțele ucrainene au atacat și obiective aflate la distanță mai mare, dar în cazurile respective au folosit drone sovietice modificate, disponibile în număr foarte limitat.

Să sperăm că noile bombe vor ajunge în Ucraina înaintea unei noi mari ofensive pe care o pregătește Moscova. Pentru aceasta, Rusia ar fi strâns 500.000 de militari.

Rachetă ATACMS lansată de pe o platformă M270.

GLSDB a fost dezvoltată de suedezii de la SAAB în colaborare cu americanii de la Boeing. Primele teste au fost efectuate în 2015.

Potrivit surselor Reuters, Ucraina ar urma să primească armele până în primăvară.

Washingtonul se abține, deocamdată, să îi ofere Kievului rachete ATACMS (MGM-140 Army Tactical Missile System), cerute în mod insistent. Acestea pot ajunge la obiective aflate la o distanță maximă de 300 de km.

Războiul din Ucraina, care a început pe 24 februarie 2022, este unul foarte sângeros. Potrivit estimărilor ministrului Apărării din Norvegia, aproape 300.000 de militari (180.000 ruși și 100.000 ucraineni) au murit sau au fost răniți în acest conflict. Totodată, peste 30.000 de civili au fost uciși, conform aceleiași surse.

Sursa: Reuters

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult