De ce nu Challenger 2 sau Leclerc? De ce sunt atât de importante tancurile germane Leopard 2 pentru Ucraina

23.01.2023
De ce nu Challenger 2 sau Leclerc? De ce sunt atât de importante tancurile germane Leopard 2 pentru Ucraina
Tanc Leopard 2 (Foto: Shutterstock)

În aceste zile se face mare caz despre faptul că Germania încă ezită să-și dea acordul pentru livrarea de tancuri Leopard 2 către Ucraina. Mai multe state care dețin astfel de vehicule sunt dispuse să le ofere Kievului, dar au nevoie de undă verde de la Berlin.

Tancul Leopard 2 se află de multă vreme pe lista celor mai dorite arme de către Ucraina, alături de rachetele ATACMS și avioanele F-16.

Dar, vă veți întreba poate, de ce nu cere Kievul tancuri franceze Leclerc sau britanice Challenger 2? Sunt și ele excelente.

Leopard 2, dezvoltat în anii 1970 în Germania de Vest, este un vehicul special. Mulți experți militari îl consideră al doilea cel mai bun tanc din lume, depășit doar de modelul american M1A2 Abrams.

Citește și: Ucraina primește platforma care poate înclina definitiv balanța în favoarea sa. Ce este Bradley Fighting Vehicle

Însă pentru Ucraina, tancul german este mai potrivit decât cel american din mai multe motive. Unul principal este abilitatea lui de a se deplasa în viteză peste teren de orice tip. Primăvara, în terenurile dezghețate, noroioase, din Ucraina tancurile mult mai grele, precum Abrams (de 71 de tone), se pot împotmoli. Cu Leopard, trupele ucrainene ar putea executa manevre rapide de învăluire în orice perioadă a anului.

Tanc M1A2 Abrams (Foto: Wikipedia)

Mai mult, Leopard 2 a fost conceput special pentru a lupta exact cu tancurile folosite acum de Rusia în Ucraina. Totodată, modelul german este mai ieftin și ușor de întreținut decât omologul său american. Abrams are un motor complex, cu turbină de gaz.

Pe scurt, vehiculul militar german are o greutate de 60 de tone, oferă mobilitate extraordinară (poate atinge 67 km/h pe drumuri amenajate), folosește excelentul tun Rheinmetall Rh-120 L/55 de 120 mm (împrumutat și de alte țări pe tancurile lor) și dispune de tehnologie de ultimă oră. Leopard 2 a fost folosit în Afganistan unde și-a demonstrat eficiența.

Citește și: Situație dificilă pentru Ucraina: Doborârea unei drone sinucigașe de 20.000 de dolari poate costa enorm

În concluzie, Leopard 2 oferă o combinație de mobilitate, putere de foc și acuratețe greu de egalat.

Printre cele aproximativ 20 de țări care dețin tancuri Leopard 2 sunt și 10 membre NATO. Dintre acestea, Polonia așteaptă aprobarea Germaniei pentru a trimite 14 unități Ucrainei. Dacă le oferă fără permisiune, Varșovia ar putea avea în viitor acces interzis la tehnica militară germană.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult