Entitățile, despre care nu vorbește aproape nimeni, care joacă un rol important în războiul din Ucraina

16.08.2022
Entitățile, despre care nu vorbește aproape nimeni, care joacă un rol important în războiul din Ucraina
Foto: Pixabay / Maxar Technologies

Sateliții deținuți de companii private au jucat un rol neașteptat de mare în războiul din Ucraina, potrivit publicației Fast Company.

Am văzut cât de eficient a fost atacul recent asupra bazei aeriene rusești din Crimeea datorită imaginilor publicate de Planet Labs, un operator privat de sateliți. Rusia a susținut că a fost vorba de un incident cauzat de nerespectarea normelor privind incendiile. În atac – pe care Ucraina nu l-a revendicat, dar de care nici nu s-a distanțat – au fost distruse cel puțin nouă avioane ale Rusiei.

La scurt timp după izbucnirea conflictului, Ucraina a cerut ajutorul companiile private care dețin sateliți. Până la sfârșitul lunii aprilie, Kievul primea imagini de pe front la doar câteva minute după ce erau realizate. Sateliții acopereau 40 de milioane de kilometri pătrați din zona de conflict. Imaginile sunt necesare pentru planificarea operațiunilor, dar și în scopuri propagandistice. La scurt timp după ce nava rusească de desant marin Orsk a fost atacată, imagini cu vasul scufundat, surprinse din spațiu, au apărut pe internet.

Imagine, surprinsă de un satelit comercial, cu nava Orsk  scufundată în portul Berdeansk.

Cei mai mulți jucători de pe această piață provin din SUA. Numărul sateliților comerciali de supraveghere a crescut de la 11 în 2006 la peste 500 în 2022. Dintre aceștia, 350 aparțin unor companii americane.

Planet Labs, care a jucat un rol important în conflictul din Ucraina, are clienți din domenii variate, precum agricultură, guvernamental sau privat. Compania speră să se extindă în zone precum finanțele, asigurările și resursele.

Citește și > VIDEO: Momentul când vânătorul „ultramodern” din Rusia devine vânat, surprins în Ucraina

Spire, o altă companie din domeniu care s-a implicat în acest conflict, monitoriza inițial vremea și activitățile maritime.

Guvernul american susține operatorii privați de sateliți

SUA deține propria rețea de sateliți de spionaj, dar parteneriatul cu aceste firme oferă beneficii. De exemplu, pot fi acoperite suprafețe mai mari (și mai frecvent) din suprafața planetei. Apoi, informațiile provenite de la companiile private sunt mai ușor de transmis și partajat. Cele provenite de la sateliții militari trebuie să treacă prin anumite filtre sau procese de declasificare, care necesită timp prețios pe câmpul de luptă.

Chiar înainte ca războiul să înceapă, în februarie 2022, imaginile surprinse de sateliți comerciali au arătat concentrarea masivă de trupe rusești din apropiere de granița Ucrainei. Alte fotografii recente, furnizate de Planet Labs, au arătat cum luptele s-au mutat foarte aproape de centrala nucleară de la Zaporojie și cum rușii folosesc acest obiectiv periculos ca pe un scut.

Fotografiile realizate din satelit au declanșat o reacție a ONU, care a avertizat că există riscul declanșării unui dezastru nuclear. Organizația le-a cerut rușilor să permită cât mai repede accesul experților săi în centrală.

Unele dintre companiile care acționează pe această piață speră că imaginile surprinse de sateliții lor vor fi folosite în viitor mai mult în scopuri pașnice, precum conservarea mediului, eficientizarea producției agricole sau combaterea activităților ilegale.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult