HIMARS nu mai e spaima #1. O altă armă devastează acum trupele rusești din Ucraina

15.06.2023
HIMARS nu mai e spaima #1. O altă armă devastează acum trupele rusești din Ucraina
Foto: Profimedia Images

HIMARS a fost multă vreme cea mai eficientă armă vestică folosită de Ucraina împotriva rușilor. Per total, probabil că această platformă ocupă în continuare prima poziție ca impact în acest conflict. Însă, recent, forțele ucrainene au început să opereze o armă și mai devastatoare. Iar rușii recunosc că au o mare problemă.

Evgheni Balițchi, șeful numit de Moscova al regiunii Zaporojie, a declarat că rachetele britanice cu rază lungă de acțiune Storm Shadow creează „probleme”.

Citește și: Nu credeți propaganda: Flota de elicoptere Ka-52 Alligator, „masacrată” în Ucraina. Modelul, un alt „tigru de hârtie” al lui Putin

„Cu siguranță ne creează probleme cu rachetele lor, trebuie să spun, în special Storm Shadow”, a spus el. Balițchi a adăugat că rușii au învățat să intercepteze rachetele lansate de HIMARS.

Londra a început să livreze către Ucraina rachetele cu rază de acțiune maximă de 400 de km în urmă cu patru luni. Acestea sunt lansate din avioane.

HIMARS
Rachetă Storm Shadow/SCALP-EG (Foto: Wikimedia)

Storm Shadow, cu o lungime de 5,10 m și o greutate de 1.300 kg, este greu de interceptat datorită sistemului sofisticat de planificare a misiunii de care beneficiază. Racheta, dezvoltată în colaborare de Marea Britanie și Franța, a fost folosită de asemenea cu succes în Războiul din Golf, în Irak și Libia.

Balițchi susține că Rusia reușește să doboare chiar și astfel de rachete. „Le doborâm, dar este o șansă de doar 50% ca racheta să fie doborâtă. Din patru, trei au ajuns la noi”, a spus el.

Potrivit mai multor surse, o rachetă Storm Shadow l-a ucis recent pe generalul-maior rus Serghei Goriacev, în vârstă de 52 de ani.

Sursa: TASS

Citește și: Top 5 cele mai bune arme folosite de Ucraina împotriva Rusiei în funcție de impactul avut pe câmpul de luptă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult