Cu cât au contribuit în 2022 la bugetul țării companiile vestice care încă operează în Rusia

13.06.2023
Cu cât au contribuit în 2022 la bugetul țării companiile vestice care încă operează în Rusia
Foto: Profimedia Images

Cele mai mari 100 de companii vestice care nu au ieșit de pe piața din Rusia după data de 24 februarie 2022 au consemnat anul trecut un profit cumulat de 13 miliarde de dolari în această țară.

Profitul însumat al acestor entități a crescut cu 54% comparativ cu 2021, potrivit publicației independente Novaya Gazeta Europe. Cele 100 de companii au contribuit în 2022 cu 3,5 miliarde de dolari la bugetul federal rus.

Printre numele mari care au înregistrat profituri consistente în Rusia după invadarea Ucrainei se numără TotalEnergies, BP și Raiffeisen Bank. Toate cele trei companii încearcă acum să părăsească Rusia, potrivit Business Insider.

Trebuie remarcat faptul că în analiza realizată de Novaya Gazeta Europe nu apare nicio companie cunoscută de tehnologie din Vest.

Citește și: Ucraina a pierdut deja jumătate din vehiculele rare de asalt primite de la aliații vesticii

Sumele obținute de pe urma celor 100 de companii vestice au reprezentat 1% din veniturile bugetare ale Rusiei de anul trecut. Cele mai mari contribuții le-au avut companii din SUA, Marea Britanie și Franța.

Potrivit unui studiu realizat de Yale University, după data de 24 februarie 524 de companii străine au ieșit total de pe piața din Rusia.

Unele au plecat într-un mod memorabil. De exemplu gigantul din industria de rețelistică Cisco a distrus echipamente și bunuri în valoare de 24,4 milioane de dolari după ce a părăsit țara. Gigantul american a făcut acest lucru deoarece nu mai intenționează să se întoarcă în Rusia.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult