O nouă palmă pe obrazul Rusiei: Singurul său portavion a luat din nou foc, în timpul reparațiilor

22.12.2022
O nouă palmă pe obrazul Rusiei: Singurul său portavion a luat din nou foc, în timpul reparațiilor
Admiral Kuznetsov în Murmansk (Foto: Profimedia Images)

Singurul portavion pe care îl deține Rusia, Admiral Kuznetsov, a luat foc în portul din Murmansk în care se află.

Informația a fost confirmată de Alexey Rakhmanov, președintele companiei care modernizează nava. El a minimalizat incidentul, într-o declarație dată RIA Novosti, o publicație apropiată de Kremlin: „A fost o mică urgență în timpul lucrărilor de reparații. Focul a fost stins. Toate sistemele anti-incendiu au funcționat corect. Nu au fost provocate pagube materiale și nimeni nu a fost rănit”.

Din cauza incendiului, 20 de oameni au fost evacuați de pe navă. Alte surse susțin că incidentul a fost unul „problematic” pentru cei care au intervenit,

Admiral Kuznetsov a ajuns în Murmansk pentru reparații și modernizări în 2017. În 2018, o macara de 70 de tone a căzut peste navă. În 2019 un alt incendiu izbucnit la bord s-a soldat cu moartea unei persoane și rănirea a 10 oameni.

Citește și: Încă o țară va intra în clubul select al celor cu portavioane

Portavionul a intrat în serviciu activ în 1991 și este bazat pe un crucișător din clasa Kirov. Nava sa soră, Varyag, nu a mai fost finalizată după prăbușirea Uniunii Sovietice. Aceasta a fost vândută de Ucraina, căreia i-a revenit, Chinei și a devenit portavionul Liaoning.

Sukhoi Su-33 (Foto: Wikipedia)

Admiral Kuznetsov este depășită total din punct de vedere tehnologic de navele similare deținute de principala rivală a Rusiei, SUA. De exemplu, cele americane sunt propulsate de reactoare nucleare, pe când portavionul Rusiei are motoare termice care folosesc combustibili fosili.

Principalul tip de avion folosit de acest portavion este Sukhoi Su-33.

Sursa: Novaya Gazeta

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult