Ce e rotund, făcut din metal și împiedică Rusia să producă și recondiționeze tancuri?

20.04.2023
Ce e rotund, făcut din metal și împiedică Rusia să producă și recondiționeze tancuri?
Tanc T-72BM3 la o paradă militară. (Foto: Wikimedia)

Rusia are pierderi confirmate de peste 2.000 de tancuri în Ucraina, dar nu le poate înlocui cu unele noi sau recondiționate deoarece duce lipsă de anumite componente esențiale.

În primul rând, fabricile din Federația Rusă nu mai au acces direct la sisteme optice moderne, care proveneau în principal din Franța, pentru a produce tancuri T-72BM3 și T-90M sau pentru a recondiționa modele mai vechi.

O altă mare problemă pentru ruși o reprezintă lipsa unei componente nesofisticate, dar care este esențială în orice vehicul. Este vorba despre rulmenți. Înainte de aplicarea sancțiunilor, aceste componente erau importate în special din SUA și Europa.

Citește și: Cisco, ieșire memorabilă din Rusia. A distrus echipamente și mobilă în valoare de zeci de milioane de dolari

Tancurile au nevoie de mulți rulmenți, iar Rusia nu are suficienți pentru a menține o producție constantă, transmite organizația Center for Strategic and International Studies (CSIS). Aceste piese sunt necesare și în alt domeniu de care armata rusă este dependentă. Trenurile folosesc, de asemenea, mulți rulmenți.

Rulmentul, o componentă esențială în producția de tancuri (Foto: Pixabay/minthu)

Potrivit sursei citate, Rusia are o alegere dificilă de făcut: construiește noi tancuri și are la dispoziție mai puține trenuri sau păstrează trenurile în mișcare și încetinește producția de tancuri.

Au scos de la naftalină modele vechi de zeci de ani

Pentru a înlocui vehiculele distruse, rușii trebuie să producă sau să recondiționeze 150 de tancuri în fiecare lună. Fabricile reușesc să livreze doar câteva zeci de unități lunar. De aceea, Moscova a apelat la modele foarte vechi de tancuri pe care le avea puse la conservare, precum T-62 (producția a început în 1961) sau T-55 (1958). Acestea au nevoie de mai puțini rulmenți și nu necesită componente sofisticate.

Citește și: Cum vor învăța vânătorii de tancuri din „generația Fortnite” să folosească rachetele Javelin

Potrivit analiștilor de la CSIS, Rusia a importat în anul 2020 rulmenți în valoare de 419 milioane de dolari, iar 55% au provenit din Europa și America de Nord.

Deși nu sunt complicați, rulmenții trebuie să aibă calitate ridicată pentru a fi utilizați în tancuri sau trenuri. Rusia va găsi în cele din urmă noi surse de rulmenți, dar vor fi de calitate mai slabă, potrivit CSIS. Astfel, noile unități T-72BM3 și T-90M care vor ajunge pe front vor arăta la fel la exterior, dar vor fi mai puțin fiabile și precise. Iar șansele ca tanchiștii ruși să întâlnească tancuri moderne și performante, de producție vestică – precum Leopard 2 sau Challenger 2 – sunt mari. Ucraina a început deja să le introducă pe câmpul de luptă pe cele primite.

Sursa: Forbes

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult