Putin e mânios: Una dintre armele lui moderne de export, abandonată în Ucraina și folosită împotriva lui

17.10.2022
Putin e mânios: Una dintre armele lui moderne de export, abandonată în Ucraina și folosită împotriva lui
Foto: Profimedia Images

Trupele rusești care se retrag îi înarmează pe ucraineni cu tancuri moderne (după standardele Rusiei) T-90 pe care le abandonează, spre disperarea lui Putin. Asta în timp ce Moscova reactivează vehicule blindate vechi de 60 de ani pentru a acoperi necesitățile de pe front.

„Datorită generozității Federației Ruse, primul lot de tancuri T-90A a intrat în dotarea armatei Ucrainei”, a scris Ministerul Apărării de la Kiev pe o rețea de socializare.

T-90A este o variantă modernizată de T-72. Deși nu este la nivelul tancurilor contemporane occidentale, precum Leopard 2 sau Leclerc, T-90 este unul dintre cele mai bune vehicule blindate din dotarea armatei ruse.

Recent, un astfel de vehicul a fost recuperat în apropiere de Harkov după ce a fost găsit răsturnat într-un șanț.

Citește și: De ce nu a trimis Putin în Ucraina „minunea” sa tehnologică, tancul T-14 Armata

Potrivit analiștilor de la Oryx, citați de Business Insider, Rusia a pierdut în acest război peste 7.000 de vehicule și alt armament greu, precum piese de artilerie sau lansatoare de rachete. Acestea sunt pierderi confirmate vizual. Cele reale sunt, probabil, mult mai mari. Aceeași sursă arată că Rusia a pierdut 30 de tancuri T-90A și T-90M.

Tanc T-90A la o paradă militară. (Foto: Wikimedia)

T-90M este o versiune modernizată de T-90A, care include sisteme electronice de ultimă generație și costă aproximativ 4,5 milioane de dolari. Acest model le oferă ucrainenilor și aliaților lor din NATO informații esențiale despre nivelul tehnologic la care a ajuns Rusia în domeniu. Vestul ar fi disecat deja și alte arme pierdute de Moscova în Ucraina, precum avionul Su-34.

Citește și: VIDEO: Primul duel filmat tanc vs. tanc din Ucraina. Rezultatul, neplăcut

Pe scurt, T-90M are un echipaj compus din trei persoane, tun de 125 mm, o greutate de 46 de tone și poate atinge o viteză maximă de 60 Km/h.

Mulți experți sunt mirați de faptul că rușii lasă astfel de tehnologii intacte pe măsură ce se retrag. Faptul că nu le distrug sugerează fie că nu există disciplină în armata lui Putin, fie că nu există proceduri stabilite pentru astfel de situații.

Ministerul britanic al Apărării a transmis că modul în care rușii se retrag diferă. Unele unități au făcut acest lucru ordonat, ca la carte, iar altele au fugit aparent panicate.

Printre statele în care tancuri din familia T-90 au fost exportate se numără India, Azerbaijan și Algeria.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult