Noul iPhone 4: Steve Jobs ne dezvăluie careul de aşi

UPDATE: Orange România a făcut publică listapreţurilor şi abonamentelor pentru iPhone 4.


Steve Jobs a prezentat în această seară (ora României)noua generaţie de telefoane Apple. DenumiteiPhone 4 (nu iPhone 4G cum se zvonea), cele douăversiuni de 16 GB, respectiv 32GB, aduc patru îmbunătăţiri importante faţă de ce ne oferăiPhone-urile 3GS - un careu de aşi, dacă vreţi.

1. Ecran de înaltă rezoluţie - Apple RetinaDisplay

Calitatea ecranului capacitiv de pe telefoanele Apple nu poatefi contestată nici măcar de cei mai aprigi duşmani ai companiei dinCupertino. Dacă la precedentele versiuni rezoluţia a rămasneschimbată, odată cu trecerea la iPhone 4 asistăm la un salturiaş: de la 320 x 480 pixeli la 640 x 960 pixeli, aproape cât ceaa unui monitor de calculator.

Steve Jobs a numit tehnologia ce a permis atingerea unei astfelde rezoluţii Apple Retina Display. În afară de rezoluţie, ecranulse remarcă prin contrast, luminozitate şi unghiuri de vizionareexcelente. Panoul de tip IPS este identic cu cel folosit lamonitoarele Apple LED Cinema.

Nu în ultimul rând, ecranul este tratat chimic împotrivazgârieturilor.

Toate aceste facilităţi puse cap la cap, fac ca ecranul luiiPhone 4 să fie cel mai bun de pe piaţa telefoanelor mobile.

iPhone 4

2. Înregistrare video High Definition

Camera foto de 5 MP este ceva absolut comun pentru telefoaneledin 2010, ba chiar un pic modest aş spune. În schimb, înregistrareaHD pune iPhone-ul 4 în rând cu cele mai performante dispozitivemultimedia orientate pe procesarea video. În tandem cu aplicaţia deeditare video iMovie, iPhone 4 cucereşte încă o medalie de aur.

3. FaceTime Video Chat

iPhone 4 suportă apeluri video. Este primul telefon Apple careoferă această funcţie deja demodată. Chiar şi aşa, Steve Jobs neasigură că FaceTime va trezi din nou pasiunea utilizatorilor pentruvideo chat de pe telefon - aplicaţia este de tip Open Standard,ceea ce înseamnă că la îmbunătăţirea ei poate contribui oricine arepriceperea şi resursele necesare. De asemenea, şi alţi producătorise pot folosi de ea. Pentru moment, FaceTime nu funcţionează decâtprin intermediul conexiunii Wi-Fi. Pe viitor, va rula şi prin 3G /HSDPA.

4. iOS 4 cu suport pentru multitasking

iOS4 nu este un nou sistem de operare ci iPhone OS 4 prescurtat. Aşadar, toate facilităţile şiprogramele descrise în primăvară la prezentarea oficială aplatformei sunt disponibile pe iPhone 4: multitasking, foldere,iBooks, Mail, Game Center ş.a.m.d.

iPhone 4 mai are câteva şi alte caracteristici speciale: slotmicroSIM, active noise cancellation (reducerea zgomotuluiambiental) şi giroscop.

Apple iPhone 4

Alte specificaţii, comune să le spunem:

 • Procesor Apple A4 (folosit şi pe iPad)
 • HSDPA 7.2 Mbps
 • Wi-Fi 802.11 b/g/n
 • Bluetooth 2.1 A2DP
 • GPS, A-GPS
 • Jack de 3,5 mm

Autonomie

Şi la acest capitol iPhone 4 vine cu îmbunătăţiri. Conformoficialilor, noul telefon Apple ţine cu 40% mai mult în convorbiri,în condiţiile în care bateria are o capacitate cu 16% mai maredecât cea de pe iPhone 3GS. Iată şi timpii de autonomie pentrudiversele moduri de utilizare:

 • Convorbiri (3G activ): 7 ore
 • Browsing (3G/HSDPA): 6 ore
 • Browsing (Wi-Fi): 10 ore
 • Redare audio: 40 de ore
 • Redare video: 10 ore
 • Stand-by: 12,5 zile

Când apare în magazine şi cât costă iPhone4?

iPhone 4 va fi comercializat pentru început în Statele Unite,Franţa, Germania, Marea Britanie şi Japonia. Precomenzi se pot faceîncepând cu 15 iunie, dar noul iPhone va ajunge în magazine sau,după caz, la domiciliu, din 24 iunie. Începând din iulie, încă 18ţări vor avea parte de noul iPhone 4.

iPhone 4 16 GB costă de la 199 $, iar iPhone 4 32 GB 299 $.

Vezi galeria foto cu nouliPhone4.

iPhone 4

UPDATE: Primelepoze făcute cu camera de pe iPhone 4