China instalează malware pentru spionaj pe telefoanele turiştilor

03.07.2019
China instalează malware pentru spionaj pe telefoanele turiştilor

Conform mai multor publicaţii printre care New York Times şi Vice, statul chinez instalează malware pe telefoanele turiştilor care intră în ţară prin anumite puncte de frontieră. Aplicaţiile instalate pe telefoane verifică foarte multe date personale de pe dispozitive şi oferă guvernului acces la toate acestea. Se pare că scopul acestor verificări riguroase este împiedicarea islamismului radicalizat din anumite zone ale Chinei şi consolidarea Partidului Comunist.

Cei care trec graniţa trebuie să îşi predea telefoanele la control, moment în care pe acestea este instalată o aplicaţie numită BXAQ sau Fengcai, în funcţie de locul prin care graniţa cu Kyrgyzstan este trecută. În meniul telefonului ar putea apărea aplicaţia CellHunter sau MobileHunter, care pare să fie uşor de dezinstalat. Iată ce verifică aplicaţia şi la ce date oferă acces autorităţilor chineze:

  • Acces la contul de portofel de pe mobil şi informaţiile stocate în acesta (carduri de credit, bilete de avion)
  • Informaţii despre reţeaua telecom, istoricul de autentificări prin intermediul acesteia
  • Istoricul convorbirilor prin aplicaţia Renren în format text
  • Datele de login pentru Alibaba şi istoricul de pe serviciu
  • Numărul de telefon
  • Istoricul locaţiei de pe serviciul Sogou Maps
  • Cache-ul de conţinut din Android
  • Datele de login pentru Weibo şi cache-ul de conţinut
  • Informaţii despre telefon: model, producător, versiune de Android, ID-ul Wi-Fi şi Bluetooth, MAC, IMEI, IMSI

Pe lângă toate acestea, aplicaţia scanează telefonul pentru a găsi fişiere considerate sensibile sau interzise. Este vorba despre fotografii, clipuri video, fişiere audio sau documente care sunt comparate cu cele dintr-o bază de date de peste 70.000 de fişiere interzise, bază de date stocată în codul aplicaţei. Toate aceste materiale fac referire la publicaţii islamice, imnuri islamice, clipuri sau informaţii despre execuţii, cât şi dicţionarul arab, versete din Coran, fotografii cu Dalai Lama şi chiar muzică rock japoneză.

Nici cei cu iPhone nu par să fi scăpat de aceste verificări. În timp ce o aplicaţie de acest gen nu poate fi instalată pe telefoanele Apple, autorităţile chineze dispun de un dispozitiv care poate scana detalii similare printr-un cablu de date. Cel mai probabil, este vorba despre un sistem de genul GreyKey sau Celebrite, folosite chiar şi de către autorităţile vestice pentru a debloca iPhone-uri ale unor suspecţi sau infractori. Totuşi, aceste soluţii nu funcţionează garantat cu cele mai recente versiuni de software.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult