iPhone 6 şi 6 Plus faţă în faţă cu dispozitivele concurente

10.09.2014
iPhone 6 şi 6 Plus faţă în faţă cu dispozitivele concurente

În cazul în care vă întrebaţi care sunt diferenţele între cele două noi telefoane Apple şi alte dispozitive concurente, am realizat câteva tabele cu specificaţii comparative. Am realizat comparaţii între dispozitivele iPhone 6 şi competitorii săi direcţi din segmentul „flagship”, cât şi între iPhone 6 Plus şi alte dispozitive din gama „phablet”.

La o simplă privire pe lista de specificaţii, poate părea că Apple nu a realizat telefoane foarte puternice. Acestea au la bază noul procesor Apple A8, care include doar două nuclee şi rulează la o frecvenţă de 1,4 GHz. Predecesorul său, Apple A7 a fost primul procesor pe arhitectură 64-bit dintr-un telefon mobil şi totodată unul dintre cele mai rapide la momentul lansării, în ciuda disponibilităţii a numai două nuclee. Apple A8 se laudă cu performanţă de procesare ridicată cu 25% faţă de A7, cât şi performanţă cu 50% mai bună în aplicaţii 3D. Deşi este mai puternic şi include de două ori mai muţi tranzistori, acesta este cu 20% mai mic, graţie procesului de fabricare pe 20 de microni.

Ambele telefoane din gama iPhone 6 dispun de 1 GB de memorie RAM, mult mai puţin decât telefoanele concurenţei, care au minim 2 GB şi pot dispune şi de 3 GB în anumite configuraţii. Aici intră în discuţie diferenţa de multitasking între iOS şi Android, cât şi optimizarea specială a software-ului pentru hardware-ul disponibil. Chiar dacă valoarea de 1 GB poate părea mică, cu siguranţă aplicaţiile de iOS vor rula perfect, întrucât sunt realizate în jurul acestei limitări.

Un alt aspect care atrage atenţia este senzorul foto de numai 8 megapixeli. Acesta dispune însă de autofocus prin phase detection, o tehnologie pe care am văzut-o doar pe Samsung Galaxy S5 până în prezent şi care este folosită de senzorii de pe aparatele foto DSLR. Deşi nu filmează în rezoluţie Full HD, camera de pe iPhone 6 oferă posibilitatea de a filma în 30 sau 60 cadre pe secundă în această rezoluţie şi oferă filmări 720p la 120 sau 240 de cadre pe secundă pentru capturi de secvenţe în slow motion. Este de menţionat că varianta iPhone 6 Plus dispune şi de stabilizare optică, pe când iPhone 6 oferă doar stabilizare digitală, asemeni iPhone 5S.

Vom vedea cum se prezintă noile telefoane Apple săptămâna viitoare, când acestea vor ajunge în magazine.

iPhone 6

iPhone 6 Plus

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult