iPhone X trebuia să fie lansat în 2018, dezvăluie vicepreşedintele Apple

iPhone X trebuia să fie lansat în 2018, dezvăluie vicepreşedintele Apple

iPhone X, singurul model iPhone din acest an care reprezintă cu adevărat o noutate, era iniţial planificat pentru lansare anul viitor, dar Apple a urgentat livrarea sub presiunea tot mai mare a competiţiei.

Într-o piaţă smartphone care tocmai a trecut la telefoane bezel-free, iar modelele cu ecran curbat nu mai reprezintă demult o noutate, lansarea a încă unui iPhone cu design „reciclat” putea lăsa Apple într-o poziţie extrem de vulnerabilă. Apărând în mare parte neschimbat de la modelul anterior, iPhone 8 confirmă aceste temeri, punctând cea mai slabă lansare iPhone din ultimii ani.

Complet ieşit din tiparul observat în anii anteriori şi aparent fără o analiză atentă a consecinţelor, Apple a decis lansarea a două modele iPhone în acest an, unul „pentru mase” şi altul pentru entuziaştii care chiar vor ceva nou şi sunt dispuşi să plătească în plus pentru asta. Numai că mesajul perceput de public a fost cu totul altul: iPhone 8 este deja depăşit şi nu merită atenţia – iPhone X este cel pe care trebuie să îl ai, iar dacă buzunarul nu permite, atunci ia iPhone 7 şi ai scăpat „ieftin”.

Însă potrivit declaraţiilor făcute de Phil Schiller, vicepreşedintele Apple responsabil cu divizia de marketing a companiei, lansarea iPhone X în 2017 chiar a fost o schimbare de ultim moment, care a impus un efort susţinut din partea inginerilor Apple pentru a respecta noul calendar de lansare şi a făcut practic de neevitat problemele legate de disponibilitatea stocurilor în magazine.

Adus târziu la producţie de masă şi cu tehnologii complet noi pentru Apple, iPhone X este probabil cel mai aşteptat model iPhone de când însuşi Steve Jobs dezvăluia originalul iPhone în urmă cu 10 ani. Unele dintre tehnologiile folosite – senzorul 3D pentru recunoaştere facială – este testat de ani buni, iar ecranul OLED nu a mai fost întâlnit până acum pe un produs Apple. Renunţarea la tasta Home este o altă schimbare îndrăzneaţă, iar ecranul fără margini perfect drepte reprezintă o adevărată provocare la partea de software.

Rodul unei colaborări inter-departamentale atent orchestrată în spatele cortinei, iPhone X este privit cu mândrie de oficialul Apple, vicepreşedintele companiei având mare grijă să nu lase impresia că produsul lansat a fost cumva compromis, renunţând la dotări care nu erau pregătite pentru debut în acest an. Astfel, aflăm că senzorul de amprente sub ecran, sau pe spatele telefonului, nu a fost niciodată în plan, designul iPhone X fiind decis încă din luna noiembrie 2016. Cât despre decupajul aplicat ecranului OLED la partea superioară, oficialul Apple nu se arată deloc preocupat de acest aspect, prezentat ca o alegere de design cu care utilizatorii se vor obişnui în cele din urmă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult