Lupta 5G. Ce dispozitive pregătesc Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi şi Nokia pentru 2020

18.11.2019
Lupta 5G. Ce dispozitive pregătesc Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi şi Nokia pentru 2020

Reţelele 5G au început să fie pornite după o lungă perioadă de testare inclusiv în România, iar câteva companii au deja telefoane compatibile cu 5G la vânzare în speranţa că există clienţi doritori să fie printre primii care testează viteza de transfer mai mare. Chiar dacă extinderea noului standard telecom a început deja, abia în 2020 vom vedea primele dispozitive mobile 5G produse în masă, iar companiile de la care avem cele mai multe aşteptări sunt evident liderii pieţei: Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi şi Nokia.

iPhone 5G. Când va fi lansat şi ce ştim până acum

Primul iPhone compatibil cu reţele 5G nu va fi obligatoriu numit „iPhone 5G”. Având în vedere că Apple s-a întors la numerotarea generaţiilor cu cifre arabe, ne aşteptăm ca următoarea generaţie iPhone, prima cu 5G, să poarte numele de iPhone 12. Zvonuri despre această generaţie au început să apară încă dinainte ca iPhone 11, 11 Pro şi 11 Pro Max să ajungă pe piaţă, iar acestea spun că toate modelele iPhone 12 vor fi echipate cu modem-uri 5G.

Probabil că Apple ar fi putut să lanseze un dispozitiv mobil cu 5G încă din 2019, însă conflictul său cu Qualcomm din ultimii câţiva ani şi imposibilitatea Intel de a livra un modem 5G eficient au dus la o situaţie în care producătorul american de smartphone-uri să fie unul dintre ultimii care adoptă noua tehnologie. Totuşi, faptul că apare la un an şi ceva distanţă de modelele concurente îi asigură un avantaj: va putea lansa un iPhone 5G la un preţ „normal”, nu unul mult mai ridicat, precum cel al dispozitivelor 5G din prezent.

iPhone 12, 12 Pro şi 12 Pro Max vor fi livrate standard cu 5G, afirmă zvonurile, cât şi analiştii care urmăresc industria, urmând ca restul industriei să preia exemplul şi să înceteze să livreze două variante ale aceluiaşi produs. Acest lucru va oferi un avataj mare pentru generaţia iPhone 12, mai ales în zonele în care reţelele 5G vor fi deja pornite la momentul lansării.

Din punct de vedere al capabilităţilor noi, modelele iPhone 12 vor fi echipate cu un nou chipset, Apple A14 Bionic, realizat pe litografie pe 5nm şi cu o nouă cameră 3D TOF pe partea din spate, pentru calcularea distanţei dintre telefon şi subiectul fotografiat sau filmat. Acest lucru va asigura o focalizare îmbunătăţită şi un efect „portret” mai convingător, cât şi performanţă superioară în aplicaţii AR. În cele din urmă, zvonurile vorbesc despre un port USB Type-C în locul clasicului Lightnig şi suport pentru Apple Pencil pe modelele „Pro”.

iPhone-urile cu 5G sunt aşteptate şi cu un design nou, cu margini drepte şi cu un notch mai puţin pronunţat, cât şi cu display-uri noi. Acestea ar trebui să fie primele care vin cu ecrane OLED pe întreaga gamă, de la cel mai mic, cu ecran de 5,4”, la cel mediu de 6,1” şi până la cel mai mare, care este aşteptat cu ecran de 6,7”.

Întrucât Apple are un calendar de lansare bine stabilit, modelele iPhone 12 cu 5G ar trebui să fie lansate în cea de-a doua sau a treia săptămână din septembrie, deci fie pe 8 septembrie, fie pe 15 septembrie 2020.

Galaxy S10 5G, primul smartphone Samsung cu 5G

Samsung are deja pe piaţă de mai bine de jumătate de an un telefon echipat cu 5G: modelul Galaxy S10 5G. Acesta nu este doar un S10 standard căruia i-a fost adăugat un modem de generaţie nouă, ci este un model superior chiar şi variantei Galaxy S10+.

Telefonul a fost de curând lansat şi în România şi vine echipat cu acelaşi chipset Exynos 9820, cu 8 GB memorie RAM şi cu opţiuni de 256 sau 512 GB stocare. Acesta este însă semnificativ mai mare decât Galaxy S10, oferind un ecran de 6,7”, fiind necesar spaţiu în plus în carcasă pentru integrarea antenelor 5G. De asemenea, acesta vine echipat şi cu două camere în plus. Pe partea din spate, alături de sistemul standard de camere de pe Galaxy S10, a apărut şi o cameră 3D TOF, iar pe faţă, pe lângă cele două camere de pe S10+ apare încă o cameră 3D TOF.

Nu în ultimul rând, acesta este echipat cu un acumulator mult mai mare, cel mai performant pe care Samsung l-a integrat într-un smartphone până în prezent: 4.500 mAh. Acesta este momentan singurul model de smartphone 5G livrat de Orange în România, fiind disponibil exclusiv cu un abonament 5G al companiei.

Galaxy S11 va avea ecran mai mare şi conexiune 5G

Modelele Galaxy S11 ar putea fi însă un upgrade semnificativ faţă de Galaxy S10 5G. Nu numai că fiecare dintre modelele S11 vor oferi ecrane cu diagonală mai mare decât modelele Galaxy S10 din prezent, însă toate vor avea variante 5G, în timp ce modelul de top, Galaxy S11+, este aşteptat să fie lansat exclusiv cu 5G.

Desigur, nu toţi utilizatorii vor dori un telefon foarte mare, iar modelul Galaxy S11 standard este aşteptat să fie cel mai vândut dintre acestea. Cu un ecran de 6,4”, acesta nu va fi tocmai mic, însă reducerea şi mai mult a ramei din jurul ecranului ar putea asigura că acest model va fi similar în dimensiuni cu modelul Galaxy S10 din prezent.

Fiind echipat cu noul Exynos 990, deja anunţat, cât şi cu noul modem 5G de generaţie nouă produs de Samsung, acest model ar putea atinge viteze de download de până la 8 Gbps, ceva ce încă nu este posibil pe reţelele din prezent.

Huawei, după Mate 20 X 5G. Producătorul promite telefoane 5G mai ieftine

Modelul Mate 20 X 5G de la Huawei este momentan singurul model disponibil la noi în ţară echipat cu această tehnologie. Telefonul a fost lansat atât în oferta Vodafone, cât şi în oferta Digi Mobil 5G, însă nu este tocmai un dispozitiv „flagship”. Acesta este echipat cu un ecran foarte mare şi o baterie imensă, însă la nivel de performanţă, acesta este sub modelele Mate 20 Pro şi P30 Pro.

Ecranul oferă doar rezoluţie Full HD, în ciuda diagonalei de peste 7”, iar camera foto nu este la fel de performantă precum cea de pe Mate 20 Pro. Totuşi, este singurul Huawei 5G din prezent şi totodată unul dintre cele mai scumpe telefoane ale companiei. La 6.299 lei în oferta Digi Mobil, acesta este mai scump şi decât preţul aşteptat pentru Huawei Mate 30 Pro (1.100 euro).

Pentru anul 2020, Huawei a promis că va lansa dispozitive 5G pentru segmentul mid-range, care va asigura un preţ mai accesibil. Acest lucru înseamnă că vom vedea noi chipset-uri mobile de medie din partea diviziei HiSilicon, care vor avea modemuri 5G integrate. Având în vedere că cele mai bine vândute telefoane mid-range ale Huawei sunt modelele „lite” ale seriilor principale, ne putem aştepta cel puţin la un Huawei P40 Lite cu 5G.

Un P30 Lite costa la lansare undeva în jurul a 1.800 lei, deci probabil că o versiune 5G ar putea fi mai scumpă, însă nu cu mult. Probabil că ar fi destul de mulţi interesaţi de un telefon Huawei 5G la 2.000 lei, mai ales dacă promite o cameră cu performanţă peste medie şi autonomie bună.

Xiaomi Mi MIX 3 5G, printre primele telefoane 5G lansate în 2019

Xiaomi Mi MIX 3 5G a fost primul smartphone 5G anunţat oficial de către producătorul chinez şi unul dintre primele care au ajuns pe piaţă. De altfel, acesta este şi cel mai ieftin telefon 5G disponibil în România. Acesta este disponibil în ofertele Digi Mobil şi Vodafone şi poate fi găsit chiar şi în magazinele retail şi online la un preţ de sub 2.000 lei. Fiind bazat pe platforma Snapdragon 855, acesta încă oferă performanţă de top, are o cameră foto performantă şi oferă viteze de transfer de peste 1 Gbps pe 5G.

Pentru 2020, Xiaomi a promis că multe dintre telefoanele sale vor fi echipate cu 5G, probabil după ce Qualcomm anunţă noile generaţii de chipset-uri mid-range compatibile cu modem-uri de generaţie nouă, sau care au deja modem-uri 5G integrate. Producătorul chinez spune că multe dintre telefoanele sale de peste 250 de dolari vor avea conectivitate 5G, ceea ce nu poate decât să îi bucure pe fanii Xiaomi care s-au obişnuit cu dispozitivele sale care vin la preţuri mici şi cu hardware performant.

Nokia 8.2 5G, pregătiri pentru MWC 2020

Seria Nokia 8 este de câţiva ani considerat drept „flagship”-ul de la HMD Global. Compania nu a lansat încă niciun dispozitiv cu adevărat „premium”, însă s-a apropiat foarte mult cu modele precum Nokia 8 Sirocco şi Nokia 9 PureView. Următorul telefon „important” al companiei şi primul său model cu 5G va fi Nokia 8.2 5G despre care am auzit deja câteva zvonuri.

Telefonul este aşteptat la Mobile World Congress 2020 (MWC 2020), unde Nokia prezintă în fiecare an o nouă gamă de dispozitive. Acesta ar putea fi un mid-range din gama superioară, similar cu modelul Nokia 8.1 la momentul lansării, cu un chipset nou: Snapdragon 735 de la Qualcomm, care ar putea fi şi primul chipset de medie compatibil cu 5G al producătorului de procesoare.

Totodată, există zvonuri despre o versiune doar cu 4G a modelului Nokia 8.2 5G, însă alte zvonuri infirmă aceste informaţii. Rămâne de văzut ce va anunţa Nokia în februarie la MWC.

Acestea vor fi doar telefoanele cu 5G de la companiile cu importanţă pe piaţa din Europa (companiile din top 5), însă această tehnologie va ajunge în dispozitivele tuturor producătorilor în doar câteva luni. Xiaomi, Samsung, Apple, Huawei şi Nokia vor conduce piaţa în continuare şi vor încuraja vânzările de telefoane 5G, însă cei care îşi vor dori alternative şi de la alţi producători vor avea cu siguranţă de unde să aleagă, companii precum OnePlus, Vivo şi multe altele pregătind de asemenea propriile modele concurente.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult