Nokia X3-02 Touch and Type - o experienţă nouă şi interesantă

Trebuie să recunosc că nu acesta nu este primul telefon cu ecran sensibil la atingere şi tastatură alfanumerică pe care l-am avut în redacţie. De-a lungul timpului mai multe companii mai puţin cunoscute din China nu s-au deranjat să folosească această combinaţie pentru a atrage clienţii cu terminalele dual SIM.Nokia X3-02 este însă primul terminal de la producătorul finlandez cu acest tip de control dual şi am fost foarte curioşi să vedem cum se descurcă.

Nokia X3-02 Touch and Type

Un telefon subţire şi solid

Cu o carcasă ce măsoară doar 9,6 mm grosime şi o greutate de 77,4 g, Nokia X3-02 este un telefon subţire şi uşor. Carcasa este construită din plastic de calitate, iar capacul bateriei este metalic. Pentru accesul la cartela SIM şi cardul microSD de 2 GB inclus trebuie detaşat acest capac. Operaţiunea nu este chiar atât de uşoră, fiind necesară apăsarea fermă a butoanelor laterale din dreptul tastaturii. Pe latura din drepta găsim butoanele pentru volum şi un buton pentru blocarea tastelor şi ecranului. Mufa pentru căşti şi cea microUSB se găsesc în partea de sus, alături de cea pentru alimentare. Orificiul difuzorului se află pe latura de jos, iar microfonul a fost integrat sub tastatură. Pe spatele telefonului mobil se găseşte o cameră de 5 MP fără sistem de focalizare sau blitz.

Nokia X3-02 - camera de 5 MP fără blitz

Ecranul şi tastatura

Ecranul de 2.4" al lui Nokia X3-02 este de tip rezistiv şi are o rezoluţie de 240x320 de pixeli. Nu avem motive să ne plângem de sensibilitatea ecranului. Apăsările au fost recunoscute fără probleme. Tastatura poate fi considerată ciudată la primul contact. Cele trei taste care se aflau sub cifrele 1-9 sunt dispuse acum vertical în partea dreaptă. Butoanele din primul rând sunt lucioase. Ele controlează apelurile şi oferă acces rapid la playerul audio şi mesagerie. Deblocarea telefonului se poate face prin apăsarea unui buton fizic şi apoi a unuia virtual de pe ecran. Cele trei butoane fizice sunt cel de pe latura dreaptă, cel pentru respingerea apelurilor şi cel dedicat playerului audio.

În trailer-ul de prezentare al lui Nokia X3-02 am putut vedea că navigarea prin meniuri şi controlul telefonului se face foarte uşor combinând gesturile de pe ecran şi tastele fizice. În practică lucrurile sunt puţin mai complicate, cel puţin la început. Au fost multe ocazii în care am simţit nevoia unui pad direcţional. În timp am ajuns să stăpânesc mai bine navigarea prin gesturi pe ecran şi să folosesc tastatura doar pentru introducerea textului. Atingerea ecranului este confirmată de o vibraţie scurtă. În dreapta căştii se poate observa o zonă mai închisă la culoare. Acela este senzorul de proximitate care blochează ecranul atunci când telefonul este dus la ureche.

Nokia X3-02 - tastatura cu dispunere diferită a butoanelor

Symbian S40 modificat

Interfaţa Symbian S40 a fost modificată pentru a permite controlul lui Nokia X3-02 prin butoane virtuale de pe ecran, însă cei care au folosit până acum un terminal Nokia nu vor avea probleme să se adapteze. Una din facilităţile noi oferite de această interfaţă modificată a fost un meniu rapid pentru nouă funcţii sau aplicaţii, disponibil din ecranul principal. Acest meniu rapid permite şi personalizarea ecranului principal prin adăugarea a patru contacte favorite şi a şase aplicaţii.

Meniul principal al lui Nokia X3-02 poate afişat sub formă de pictograme sau listă derulantă. Aproape toate submeniurile sunt liste derulante. Lipsa unui accelerometru nu permite rotirea elementelor afişate pe ecran. De asemenea, întoarcerea lui X3-02 pe masă nu opreşte tonul de apel. Accesul la Ovi Store este posibil pentru instalarea unor aplicaţii, însă numărul acestora este foarte limitat de lipsa sistemului de operare. Am găsit destul de puţine aplicaţii Java compatibile şi utile. Browser-ul Opera Mini este preinstalat şi l-am folosit mai des decât browser-ul cu care este livrat Nokia X3-02.

Nokia X3-02 se încarcă şi prin portul microUSB

Multimedia

Am spus mai devreme că X3-02 are o tastă dedicată pentru playerul audio. Din păcate, ea nu este atât de folositoare precum ne-am fi dorit. Apăsarea ei face ca pe ecran să apară o fereastră îngustă cu trei butoane pentru controlul melodiei afişate deasupra lor. Această fereastră nu poate fi afişată când telefonul este blocat. Pentru a pune pauză sau a trece la melodia următoare utilizatorul trebuie să apese un buton fizic, butonul virtual de pe ecran, butonul dedicat pentru playerul audio şi apoi pe cel de pe ecran specific acţiunii dorite. Nici măcar butoanele pentru volum nu sunt active fără deblocarea lui Nokia X3-02, în ciuda faptului că nu ies mult în relief şi cu greu ar putea fi apăsate din greşeală.

Playerul adio propriu-zis este pornit din meniu sau cu o pictogramă de pe ecranul principal şi acoperă tot ecranul cu mai multe informaţii despre melodie. Calitatea ieşirii audio este decentă, însă cei cu urechea mai fină şi care folosesc o pereche de căşti bune vor observa probleme. Headset-ul stereo includ în pachet este în cel mai bun caz decent. Lipsa tastelor fizice dedicate şi aceste mici probleme fac din Nokia X3-02 un telefon nu foarte prietenos cu cei care ascultă multă muzică.

Difuzorul lui Nokia X3-02 se află pe latura inferioară

Playerul video al lui X3-02 este o surpriză căt se poate de plăcută. El redă fişiere DivX şi poate recunoaşte fără probleme filme de 700 MB. Camera foto de 5 MP se poate lăuda doar cu rezoluţia mare. În rest, ea nu se remarcă deloc, pozele rezultate fiind în cel mai bun caz acceptabile. Nici filmarea nu reuşeşte să impresioneze în vreun fel, mai ales dacă ţinem cont de rezoluţia VGA şi cele 15 cadre pe secundă ale clipurilor.

Autonomia

Cu o baterie Li-ion de 860 mAh, speranţele nu au fost prea mari la acest capitol. Nokia X3-02 a fost folosit mai bine de trei zile între două reîncărcări, timp în care am realizat convorbiri a fost de aproximativ o oră, am navigat pe Internet 20 de minute folosind conexiunea 3G, am ascultat aproximativ două ore muzică şi am folosit aproape o jumătate de oră alte funcţii. Dacă este folosită placa de reţea wireless, autonomia se poate reduce. Pe de altă parte, o utilizare mai uşoară poate mări autonomia lui X3-02 la patru zile. Încărcarea bateriei se poate face atât prin mufa dedicată, cât şi prin mufa microUSB, telefonul primind o bilă albă la acest capitol.

Nokia X3-02 Touch and Type este un telefon subţire

Alte aspecte

Nokia X3-02 suportă standardul USB On-the-Go sau OTG. La fel ca la nava amiral N8, terminalul recunoaşte stick-urile USB sau memoria internă a altor telefoane. Din păcate, această facilitate necesită folosirea unui cablu special care nu este inclus în pachet. Lipsa modulului GPS ar putea fi oarecum justificată de dimensiunile reduse şi rezoluţia ecranului. Pentru cei care au neapărată nevoie de ele, X3-02 oferă aplicaţii preinstalate pentru Facebook şi Twitter.

Concluzie

Nokia X3-02 ne-a oferit o experienţă inedită. A fost necesar un timp de acomodare cu combinaţia între taste şi ecranul touch, dar după o săptămână totul venea de la sine. Am dus puţin lipsa tastelor dedicate pentru controlul melodiei, însă calitatea construcţiei şi ecranul sensibil la atingere compensează. Preţul iniţial al telefonului este puţin cam mare pentru ceea ce oferă, însă în timp ar putea deveni rezonabil. Nokia X3-02 poate fi achiziţionat cu aproximativ 850 de lei la liber sau cu un preţ ce începe de la 139 € împreună cu un abonament Vodafone la data redactării articolului. O alternativă va fi Nokia C3-01, un terminal cu specificaţii aproape identice, însă cu o tastatură clasică.

Nokia X3-02 este disponibil pe piaţa românească

Plusuri şi minusuri:

[+] construcţie de calitate
[+] ecran sensibil la atingere de calitate
[+] 3G, WiFi, USB On-The-Go
[+] încărcare prin portul microUSB
[+] interfaţa S40 ediţia 6 modificată
[-] nu are GPS, accelerometru şi cameră frontală
[-] lipsesc tastele multimedia dedicate