Premiile AnTuTu 2019: cele mai performante, cele mai inovatoare şi cele mai eficiente procesoare pentru smartphone

02.01.2020
Premiile AnTuTu 2019: cele mai performante, cele mai inovatoare şi cele mai eficiente procesoare pentru smartphone

AnTuTu, celebra aplicaţie de testare a performanţei pentru dispozitive mobile, a dezvăluit care au fost cele mai bune procesoare pentru mobil anunţate şi lansate în 2019. Au existat trei categorii care au fost premiate, multe dintre acestea incluzând mai multe chipset-uri, de la diverşi producători. Vorbim despre premii pentru „Cel mai performant chipset”, „Inovaţie în tehnologie” şi „Cel mai bun raport performanţă/preţ”.

Cel mai performant procesor mobil: Snapdragon 855 Plus

După cum era de aşteptat, Snapdragon 855 Plus a primit de la AnTuTu premiul pentru cel mai performant procesor pentru telefoane mobile. Acesta a înregistrat de-a lungul anului un scor de 480.000 de puncte în medie în AnTuTu, folosind testele tuturor telefoanelor echipate cu acesta. În ciuda faptului că Snapdragon 855 Plus este doar o revizie hardware minoră faţă de modelul 855 standard, acesta vine cu un plus de performanţă semnificativ şi asigură performanţe înalte pe perioade mai lungi.

De aceea a fost ales după jumătatea anului de majoritatea producătorilor care pun preţ pe performanţă. Acest chipset a stat la baza unor modele precum ROG Phone 2, OnePlus 7T şi 7T Pro şi diverse dispozitive de la Xiaomi, Redmi şi Realme din ultima perioadă. De asemenea, acesta a fost unul dintre cele mai rar folosite cipuri din 2019, întrucât a apărut târziu în an, iar mulţi producători precum Samsung sau Google deja finalizaseră specificaţiile dispozitivelor înaintea apariţiei acestui model. Astfel, Galaxy Note10 şi Google Pixel 4 au fost lansate cu Snapdragon 855.

Inovaţie în tehnologie: Kirin 990 5G, Exynos 980, Snapdragon 765G, Dimensity 1000L

Huawei Kirin 990 5G

Premiile AnTuTu pentru inovaţie în tehnologie au mers la mai mulţi producători de chipset-uri. Primul pe listă este Kirin 990 5G de la Huawei, care beneficiază de un proces de fabricaţie 7nm+ EUV, mai eficient decât cel pe 7nm standard din 2018. Acesta beneficiază de opt nuclee, un GPU cu 17 nuclee şi un modem 5G foarte performant. Acesta este cel mai perfomant chipset de pe piaţă care are şi modem 5G integrat.

Samsung Exynos 980

Samsung a anunţat chipset-ul Exynos 980 spre finalul anului, fără să reuşească să lanseze şi un telefon echipat cu acesta. În schimb, Vivo a fost primul producător care a apelat la soluţia dezvoltată de Samsung, modelele X30 şi X30 Pro folosind în premieră procesorul mid-range cu 5G de la Samsung.

Acesta foloseşte un proces de fabricaţie pe 8nm, două nuclee performante Cortex-A77 şi şase nuclee Cortex-A55, un GPU cu 5 nuclee Mali-G76MP5 şi un modem care asigură viteze de până la 2,55 Gbps pe 5G şi 1Gbps pe 4G, cu posibilitatea de a funcţiona în mod „paralel” pentru viteză de până la 3,55 Gbps.

Qualcomm Snapdragon 765G

Oppo a reuşit să lanseze înainte de finalul lui 2019 un telefon bazat pe chipset-ul Snapdragon 765G, versiunea optimizată pentru gaming a noului chipset mid-range de la Qualcomm. Acest lucru a calificat procesorul pentru premiile AnTuTu, şi acest model primind laude pentru inovaţie în tehnologie.

Acesta este singurul chipset mid-range construit pe arhitectura 7nm+ EUV de pe piaţă, integrând în acelaşi timp şi un modem 5G, spre diferenţă de Snapdragon 865, care are modem-ul separat. Snapdragon 765G foloseşte o configuraţie 1 + 1 + 6 nuclee, cu un nucleu de 2,4 GHz mai mare, unul de 2,2 GHz mai performant şi şase nuclee eficiente la 1,8 GHz. Cu un GPU Adreno 620 care promite peformanţă cu 40% mai mare decât cea a modelului 735 din trecut şi performanţă AI dublă, acesta va fi probabil chipset-ul pe care îl vom vedea cel mai des în dispozitivele mid-range din 2020.

MediaTek Dimensity 1000L

Chipset-ul Dimensity 1000L reprezintă mai multe premiere pentru MediaTek. Acesta este primul său chipset construit folosind litografie pe 7nm, este primul său chipset cu modem 5G şi totodată primul chipset al companiei care poate să atingă performanţe similare cu procesoarele de top ale concurenţei. Modelul 1000L este o versiune mai puţin performantă, însă vine cu aceleaşi avantaje ale modelului standard.

Acesta se regăseşte momentan doar pe Oppo Reno 3, însă este aşteptat în 2020 să fie integrat pe multe dispozitive de tip „flagship killer”, performanţa sa ridicată şi preţul mai mic decât al concurenţei sugerând că este o alegere mai bună pentru dispozitivele performante de buget.

Cel mai bun raport performanţă/preţ: Kirin 810, Helio G90T

Huawei Kirin 810

Huawei a integrat anul acesta pe modelele sale mid-range chipset-ul Kirin 810, un mid-range pe 7nm foarte performant. Acesta a stat la baza unor dispozitive de succes din 2019, precum Honor 9X, unul dintre cele mai bine vândute telefoane ale brandului secundar al producătorului chinez.

Având în vedere că un Honor 9X poate să coste în China chiar şi 150 de euro, pentru performanţa oferită de Kirin 810, acesta a fost un candidat bun pentru premiile AnTuTu la categoria „cel mai bun raport performanţă/preţ”.

MediaTek Helio G90T

Helio G90T este un model interesant în acest top. Acesta este construit pe un proces de fabricaţie pe 12nm şi se regăseşte momentan pe un singur smartphone de pe piaţă: Redmi Note 8 Pro. În acelaşi timp însă, acel dispozitiv poate fi găsit în China la un preţ echivalent cu 150 euro, iar performanţa oferită este foarte bună la acest nivel de preţ.

De altfel, Redmi Note 8 Pro este echipat şi cu o cameră foto de 64 megapixeli, fiind şi unul dintre cele mai performante telefoane la acest capitol în gama sa de preţ, procesarea realizată de chipset-ul MediaTek fiind mai mult decât acceptabilă. Din păcate, acest model va fi eclipsat în 2020 de modelul Dimensity 800, proaspăt anunţat, care va fi echipat cu modem 5G şi va fi construit pe un proces de fabricaţie mai mic.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult