Sony Ericsson W980 – multă muzică într-un clamshell cu stil

03.11.2008
Sony Ericsson W980 – multă muzică într-un clamshell cu stil
Muzica pe primul plan (II)

Poate că unii dintre dumneavoastră au observat lipsa slotului pentru card-uri Memory Stick Micro M2, specifice telefoanelor de la Sony. Într-adevăr, telefonul nu a fost dotat cu un astfel de modul deoarece se bazează pe o altă modalitate de a stoca muzica. Memoria internă este de 8 GB, mai mult decât suficientă pentru un audiofil pasionat. Din păcate, această facilitate vine cu un mic dezavantaj. Singura modalitate de-a transfera melodiile din calculator pe telefon este prin intermediul cablului de date specific Sony Ericsson. Nici utilizarea lui nu ar fi fost o problemă dacă viteza de transfer se dovedea a fi mai mare.

Sony Ericsson W980 - player-ul Walkman 3.0

În modul Mass Storage va trebui să aşteptaţi 16 minute pentru ca să copiaţi 1 GB în memoria sa, viteza fiind puţin peste 1 MB/s. Dacă alegeţi să folosiţi telefonul în timpul conectării la calculator (Phone Mode), viteza scade la jumătate. Nu este greu de calculat cât durează umplerea memoriei interne cu muzică. Pentru comparaţie, scrierea datelor pe un card M2, folosind cititorul USB oferit în pachet împreună cu mai multe modele de telefoane Sony Ericsson, se face cu peste 3 MB/s. Deşi nu sunt importante pentru ascultătorii pretenţioşi, putem menţiona cele două difuzoare cu care este dotat W980. Calitatea lor poate fi considerată peste medie comparativ cu alte dispozitive similiare şi se aud destul de tare atunci când este necesar.

Fiind topul de gamă, nu se putea ca W980 să nu dispună de cel mai avansat player audio de la Sony, Walkman 3.0. Printre funcţionalităţile oferite în plus faţă de versiunea 2.0 se numără suportul MTP ce permite sincronizarea cu aplicaţia Windows Media Player. Formatele audio suportate sunt MP3, WMA, WAV, AAC şi M4A, fără limitări în ceea ce priveşte rata de compresie. Nu sunt puţini aceia care ascultă muzică în funcţie de dispoziţia de moment, iar pentru ei Sony Ericsson a oferit facilitatea SensMe. Prin intermediul aplicaţiei de pe CD-ul din pachet, piesele transferate în memoria telefonului pot fi plasate într-un grafic, ordonat după axele Happy-Sad şi Fast-Slow. Prin intermediul acestei metode vizuale se pot crea playlist-uri ce includ piese din vecinătatea uneia preferate.

Sony Ericsson W980 - butoanele sensibile la atingere si iluminate

Accelerometrul nu este folosit de player-ul audio al lui W980 doar pentru animaţii, ci şi pentru controlul funcţiilor. Shake Control intră în acţiune atunci când este ţinut apăsat butonul Walkman de pe tastatură sau butonul Play/Stop de pe faţa telefonului. Trecerea la piesa următoare sau anterioară se face printr-o scuturare a terminalului spre dreapta sau spre stânga. Volumul se ajustează prin înclinarea telefonului în faţă sau în spate. Pentru feedback, fiecare comandă primită este însoţită de o vibraţie.

Sony Ericsson oferă împreună cu W980 perechea de căşti HPM-77. Deşi calitatea lor audio, tratate separat faţă de telefon, este destul de bună şi deasupra celor HPM-70, oferite cu majoritatea telefoanelor de la acelaşi producător, totuşi ele nu se ridică la nivelul unor căşti de top. Ne-am fi aşteptat ca W980 să fie dotat cu un procesor separat pentru sunet, însă nu este aşa. Zgomotul de fond se aude uneori, însă nu este deranjant. În ciuda listei de presetări şi funcţii de îmbunătăţire a audiţiei, noi nu recomandăm utilizarea lor. Autonomia oferită de telefon pentru redarea continuă a melodiilor a fost de aproape 28 de ore, fără a folosi alte funcţii ale terminalului.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News