Sony Ericsson W980 – multă muzică într-un clamshell cu stil

03.11.2008
Sony Ericsson W980 – multă muzică într-un clamshell cu stil
Muzica pe primul plan (II)

Poate că unii dintre dumneavoastră au observat lipsa slotului pentru card-uri Memory Stick Micro M2, specifice telefoanelor de la Sony. Într-adevăr, telefonul nu a fost dotat cu un astfel de modul deoarece se bazează pe o altă modalitate de a stoca muzica. Memoria internă este de 8 GB, mai mult decât suficientă pentru un audiofil pasionat. Din păcate, această facilitate vine cu un mic dezavantaj. Singura modalitate de-a transfera melodiile din calculator pe telefon este prin intermediul cablului de date specific Sony Ericsson. Nici utilizarea lui nu ar fi fost o problemă dacă viteza de transfer se dovedea a fi mai mare.

Sony Ericsson W980 - player-ul Walkman 3.0

În modul Mass Storage va trebui să aşteptaţi 16 minute pentru ca să copiaţi 1 GB în memoria sa, viteza fiind puţin peste 1 MB/s. Dacă alegeţi să folosiţi telefonul în timpul conectării la calculator (Phone Mode), viteza scade la jumătate. Nu este greu de calculat cât durează umplerea memoriei interne cu muzică. Pentru comparaţie, scrierea datelor pe un card M2, folosind cititorul USB oferit în pachet împreună cu mai multe modele de telefoane Sony Ericsson, se face cu peste 3 MB/s. Deşi nu sunt importante pentru ascultătorii pretenţioşi, putem menţiona cele două difuzoare cu care este dotat W980. Calitatea lor poate fi considerată peste medie comparativ cu alte dispozitive similiare şi se aud destul de tare atunci când este necesar.

Fiind topul de gamă, nu se putea ca W980 să nu dispună de cel mai avansat player audio de la Sony, Walkman 3.0. Printre funcţionalităţile oferite în plus faţă de versiunea 2.0 se numără suportul MTP ce permite sincronizarea cu aplicaţia Windows Media Player. Formatele audio suportate sunt MP3, WMA, WAV, AAC şi M4A, fără limitări în ceea ce priveşte rata de compresie. Nu sunt puţini aceia care ascultă muzică în funcţie de dispoziţia de moment, iar pentru ei Sony Ericsson a oferit facilitatea SensMe. Prin intermediul aplicaţiei de pe CD-ul din pachet, piesele transferate în memoria telefonului pot fi plasate într-un grafic, ordonat după axele Happy-Sad şi Fast-Slow. Prin intermediul acestei metode vizuale se pot crea playlist-uri ce includ piese din vecinătatea uneia preferate.

Sony Ericsson W980 - butoanele sensibile la atingere si iluminate

Accelerometrul nu este folosit de player-ul audio al lui W980 doar pentru animaţii, ci şi pentru controlul funcţiilor. Shake Control intră în acţiune atunci când este ţinut apăsat butonul Walkman de pe tastatură sau butonul Play/Stop de pe faţa telefonului. Trecerea la piesa următoare sau anterioară se face printr-o scuturare a terminalului spre dreapta sau spre stânga. Volumul se ajustează prin înclinarea telefonului în faţă sau în spate. Pentru feedback, fiecare comandă primită este însoţită de o vibraţie.

Sony Ericsson oferă împreună cu W980 perechea de căşti HPM-77. Deşi calitatea lor audio, tratate separat faţă de telefon, este destul de bună şi deasupra celor HPM-70, oferite cu majoritatea telefoanelor de la acelaşi producător, totuşi ele nu se ridică la nivelul unor căşti de top. Ne-am fi aşteptat ca W980 să fie dotat cu un procesor separat pentru sunet, însă nu este aşa. Zgomotul de fond se aude uneori, însă nu este deranjant. În ciuda listei de presetări şi funcţii de îmbunătăţire a audiţiei, noi nu recomandăm utilizarea lor. Autonomia oferită de telefon pentru redarea continuă a melodiilor a fost de aproape 28 de ore, fără a folosi alte funcţii ale terminalului.

Camera foto. Aplicaţii şi jocuri.

Camera foto

Aşa cum spuneam la început, camera foto a lui Sony Ericsson W980 are o rezoluţie de 3.2 MP. Este clar faptul că realizarea fotografiilor este o funcţie auxiliară a terminalului de faţă deoarece facilităţile oferite de cameră sunt modeste. Producătorul a inclus doar funcţia de autofocus, lipsind chiar şi un LED pentru iluminarea la distanţă mică. Lentila este simplă, fără vreun indicativ al diafragmei sau distanţei focale. Cele patru rezoluţii la care pot fi capturate pozele sunt 2048×1536, 1632×1224, 1280×960 şi 640×480, iar pentru calitate sunt oferite opţiunile Fine sau Normal.

Cei care doresc să folosească terminalul şi pe post de aparat foto trebuiesc atenţionaţi în legătură cu două inconveniente de care se vor lovi. Primul este amplasarea deloc inspirată a camerei într-o zonă acoperită aproape întotdeauna de degetul arătător. Aproape de fiecare dată când am activat camera, a trebuit să schimbăm modul în care ţineam telefonul. De asemenea, lentila avea cel mai probabil urme de amprente pe ea. Al doilea inconvenient este lipsa unui buton dedicat pentru cameră. Soluţia este atribuirea unui Shortcut pe pad-ul direcţional pentru activarea ei.

Sony Ericsson W980 - camera foto nu a fost bine amplasata

Calitatea imaginilor nu se remarcă în vreun fel, fiind la acelaşi nivel cu cea oferită de alte telefoane cu acelaşi tip de cameră. În lumină naturală bună, zgomotul cromatic este acceptabil, iar detaliile sunt destul de bine capturate. Dimensiunea unei poze pot varia într 600 KB şi 1.3 MB. Între opţiunile oferite de cameră se găsesc cele pentru balansul de alb, temporizator, efecte de culoare şi modul de fotografiere. Am fost puţin uimiţi când am observat că W980 permite localizarea pozelor pe hartă. Deşi nu dispune de un modul GPS încorporat, telefonul poate folosi un dispozitiv extern conectat prin Bluetooth sau sistemul A-GPS. În acest ultim caz, localizarea se face destul de imprecis, însă tot rămâne o facilitate interesantă. Harta de care vorbeam este oferită de Google Maps. O altă problemă a fost faptul că aceste coordonate sunt doar asociate pozei de telefon şi nu sunt stocate în EXIF-ul ei.

În ceea ce priveşte înregistrarea video, camera este destul de limitată. Utilizatorul poate alege una din rezoluţiile 320×240 sau 176×144, cuonscute şi sub denumirea QVGA şi QCIF. Formatul în care sunt salvate clip-urile în memoria internă este 3GP.

Aplicaţii şi jocuri

Telefonul este livrat cu şase aplicaţii preinstalate, care se pot dovedi utile în unele cazuri. AccuWeather.com este un site internaţional care oferă informaţii meteorologice la nivel mondial. Pe telefon veţi găsi o implementare mobilă a sa. Evident, ea necesită conectare la Internet pentru a putea oferi prognoza meteo şi este foarte limitată din punct de vedere al numărului de oraşe ce pot fi selectate. Aplicaţia Converter vă va ajuta să faceţi conversia între o serie de unităţi de măsură acceptate la nivel internaţional.

Sony Ericsson W980 - mecanismul de deschidere al clapetei

Music Mate este o aplicaţie muzicală simpatică, iar în cazul nostru a ajuns la versiunea 5. Ea oferă printre altele posibilitatea de a reda sunetele specifice unor instrumente prin mişcarea telefonului într-o direcţie, înregistrată de accelerometru. Standby World Clock 3D şi World Clock 3D sunt aplicaţii care indică ora oficială pentru oraşele importante de pe glob. La final am lăsat o aplicaţie mică, dar foarte interesantă. Walk Mate înregistrează paşii făcuţi de posesorul telefonului, prin intermediul aceluiaşi accelerometru, şi îi afişează pe zilele săptămânii. Suntem încurajaţi să depăşim o medie de 10.000 de paşi pe zi pentru a ne menţine în formă. Această aplicaţie poate fi lăsată pornită, dar va reduce din autonomia terminalului.

Jocurile sunt trei la număr şi trecând rapid peste un fel de tetris şi popularul Sudoku, ajungem la versiunea mobilă a simulatorului de curse Need for Speed ProStreet. Deşi grafica este comparabilă cu cea din era Pentium I, jocul îi va încânta pe utilizatori prin modul de control. Nu mai este necesară apăsarea vreunei taste, maşina virând prin simpla înclinare spre dreapta sau spre stânga a lui W980.

Baterie, autonomie şi alte dotări. Concluzie.

Baterie, autonomie şi alte dotări

Ecranul intern cu diagonala de 2.2” redă culorile destul de bine şi are o calitate peste medie. Rezoluţia QVGA face echipă bună cu diagonala redusă. Din nefericire, unghiurile de vizibilitate excelentă sunt destul de înguste, iar informaţia de pe ecran poate fi citită şi din lateral. În lumină naturală puternică, afişajul rămâne lizibil, în ciuda faptului că plasticul protector are un mic efect de oglindă. Două picioruşe de cauciuc nu permit contactul între ecran şi tastatură. Scrierea SMS-urilor s-a dovedit foarte facilă, butoanele fiind bine delimitate şi uşor de apăsat. Am menţionat la începutul prezentării că tastele pentru preluat şi respins apeluri sunt destul de mici şi încadrate de alte taste de dimensiuni similare. Apăsarea lor precisă necesită un timp de acomodare şi ar putea fi dificilă pentru cei cu degetele mai mari.

Sony Ericsson W980 - tastatura ergonomica

Cei care ascultă radio au parte de suport RDS, iar melodiile ascultate pot fi identificate cu funcţia TrackID. Telefonul poate fi folosit şi pe post de modulator FM, piesele din memorie putând fi transmise pe calea undelor pentru a fi ascultate prin intermediul radioului din maşină. Navigarea pe Internet se poate face la viteză HSDPA de 3.6 Mbps, iar modulul Bluetooth dispune de profilul A2DP. Cu ajutorul aplicaţiilor VideoDJ, PhotoDJ şi MusicDJ, specifice Sony Ericsson, se pot edita fişiere video şi imagini sau se pot crea melodii. Modulul A-GPS colaborează cu Google Maps pentru localizare pe hartă şi poate fi folosit într-o oarecare măsură chiar şi pentru navigaţie prin oraş. Localizarea va fi mult mai precisă în zonele cu o densitate mare de antene, cum ar fi oraşele. În afara localităţilor, marja de eroare poate fi de ordinul sutelor de metri.

Bateria lui Sony Ericsson W980 este de tip Li-polymer şi are o capacitate de 930 mAh. Producătorul specifică pentru ea o autonomie de 370 de ore în stand-by şi 9 ore de convorbire. În Bucureşti, în condiţii de semnal maxim, autonomia terminalului a fost de 4 zile, cu aproape 2 ore de convorbiri, o jumătate de oră de redare audio şi câteva sesiuni scurte de navigare pe Internet. Încărcarea bateriei se face în aproximativ două ore cu ajutorul încărcătorului de la priză şi în mai bine de patru ore prin intermediul cablului de date.

Concluzie

Deşi latura muzicală a lui Sony Ericsson W980 îl recomandă doar unei categorii de utilizatori, nu putem să considerăm acest terminal ca fiind doar un player MP3 cu funcţii de telefon mobil. Din contră, avem aici un clamshell cu un design atractiv şi dotări de top care dispune de funcţii avansate specifice player-elor audio. Memoria de 8GB poate stoca multă muzică, dar va trebui să vă exersaţi răbdarea în timpul transferului de pe calculator. Un alt aspect ce poate fi subliniat este numărul de aplicaţii pe care Sony Ericsson le oferă şi faptul că o bună parte din ele folosesc accelerometrul inclus. Cele câteva minusuri sesizate nu ne permit să considerăm Sony Ericsson W980 un telefon cu clapetă de nota 10, însă nota imediat următoare i-o acordăm cu felicitări.

W980, un Walkman cu stil de la Sony Ericsson

Plusuri şi minusuri:

[+] butoane dedicate pentru muzică

[+] Walkman 3.0, player audio avansat

[+] aplicaţii utile şi jocuri preinstalate

[+] autonomie bună

[] amplasarea camerei şi lipsa butonului dedicat

[] zgomotul de fond sesizabil uneori

[] viteza foarte mică de scriere a memoriei interne

Muzica pe primul plan (I)

Când au creat modelul W980, cei de la Sony Ericsson s-au gândit nu doar la cei care ascultă muzică foarte des, ci şi la aceia care apreciază designul inovator. În esenţă, telefonul de faţă este topul de gamă din seria Walkman fără sistem de operare, având o listă de specificaţii şi dotări menite să-l facă un concurent serios pentru modelele XpressMusic de la Nokia. Din unele puncte de vedere, W980 calcă pe urmele lui W900, sliderul lansat în 2005 şi dotat cu aproape 500 MB de memorie internă.

Aspect, dimensiuni, greutate

Sony Ericsson W980 se remarcă încă de la început prin faţa lucioasă, cu trei zone sub formă de discuri ce se suprapun. Când terminalul este în stand-by, singurele elemente de identificare ale sale sunt sigla Sony Ericsson în partea de sus şi logo-ul Walkman pe muchia de jos. Pe spate se află camera foto de 3.2 MP fără blitz şi logo-ul Sony Ericsson. Pe latura stângă a fost amplasată mufa de conectare la calculator, între un orificiu pentru agăţarea unui şnur şi unul din difuzoarele telefonului. Celălalt difuzor se găseşte pe latura dreaptă alături de comutatorul Hold şi butoanele pentru controlul volumului.

Sony Ericsson W980 - un telefon cu clapeta pentru pasionatii de muzica

Mecanismul clapetei, precis şi silenţios, va poziţiona ecranul la un unghi foarte bun pentru utilizator. Tastatura este formată din butoane rotunde, separate şi subliniate de un cerc metalic argintiu. Pad-ul direcţional este rotund, iar butoanele pentru preluat şi respins apeluri sunt de mici dimensiuni şi poziţionate sub tastele soft. Butonul de pornit/oprit este separat, la fel ca şi cel de lansare al player-ului Walkman. Ecranul are o diagonală de 2.2”, însă vine cu rezoluţie QVGA (240×320). Deasupra sa se găsesc difuzorul şi camera pentru apeluri video. Clapeta s-a remarcat printr-un element special de design. Capătul ei este format dintr-o bucată de plastic transparent, iluminată cu patru LED-uri. La cele 100 g ale sale, W980 are o lungime de 92 mm şi o lăţime de doar 46 mm. Din punct de vedere al grosimii, terminalul nu se remarcă, aceasta fiind de aproape 17 mm.

Muzica pe primul plan

Un telefon cu clapetă poate fi cu greu folosit de player MP3 dacă nu dispune de elemente speciale de construcţie. Faţa lucioasă a lui W980 ascunde un ecran extern şi butoanele pentru controlul melodiilor. Ecranul pătrat are latura de 27 mm şi cu greu i se poate observa conturul atunci când este oprit. Conform producătorului, el poate afişa 256k de culori, cu toate că ni se pare o opţiune nejustificată deoarece el nu poate fi personalizat. În afară de câteva animaţii grafice simple, acest display extern va afişa doar meniul player-ului audio şi melodia redată. În plus, plasticul protector este puţin fumuriu ceea ce împiedică într-o oarecare măsură citirea sa în lumină puternică.

Sony Ericsson W980 - butoanele laterale

Cele trei discuri suprapuse de pe suprafaţa exterioară a clapetei reprezintă butoanele de control pentru player-ul audio. Ele sunt şapte la număr şi sunt sensibile la atingere, ceea ce s-a dovedit a fi în unele cazuri o problemă. Deşi nu se pretau butoane obişnuite la acest design, cele cu care este dotat Sony Ericsson W980 sunt foarte uşor de apăsat din greşală. Producătorul a inclus un buton pentru Hold, însă acţionarea sa de fiecare dată când vrei să schimbi melodia nu este deloc comodă. În modul de redare, sunt active cinci butoane, iluminate de LED-uri portocalii. La accesarea meniului, discul central se transformă într-un pad direcţional cu cinci butoane, iluminate de LED-uri albe de această dată.

Cei familiari cu player-ul Walkman de la Sony Ericsson vor descoperi aceleaşi facilităţi şi la telefonul de faţă. În plus, producătorul a introdus câteva efecte vizuale ce pot fi realizate doar cu ajutorul unui accelerometru. Pe ecranul extern va apărea întotdeauna simbolul Walkman, dar el nu este fix, ci menţine întotdeauna o poziţie orizontală indiferent de înclinarea telefonului, citind datele provenite de la accelerometru. Deşi W980 nu va putea fi folosit pe post de poloboc, efectul vizual este plăcut.