Toate telefoanele cu Android din Turcia pierd accesul la Google Mobile Services

16.12.2019
Toate telefoanele cu Android din Turcia pierd accesul la Google Mobile Services

Toate telefoanele cu Android din Turcia vor fi livrate fără Google Mobile Services. Nu, nu este vorba despre modele Huawei, care oricum nu mai pot folosi celebra infrastructură Google, ci despre toate dispozitivele mobile vândute pe teritoriul Turciei, indiferent de producător. Această decizie pare să fie o consecinţă a acţiunilor pe care autorităţile ţării le-au luat împotriva Huawei, care aveau ca scop posibilitatea de a alege un motor de căutare la pornirea dispozitivului.

Yandex, echivalentul Google din Rusia, a depus o plângere către autorităţile din Turcia, spunând că Google obligă utilizatorii să folosească motorul său de căutare, care este setat ca implicit din fabrică. Guvernul turc a decis în urma investigaţiilor să amendeze Google cu 17,4 milioane de dolari şi să oblige compania să ofere posibilitatea de a alege un motor de căutare la configurarea iniţială a telefonului.

Chiar dacă Google a realizat câteva schimbări în procesul de configurare a telefonului, autorităţile din Turcia nu au fost satisfăcute de rezultate şi a impus o amendă de 0,5% din veniturile zilnice ale companiei până când „problema” va fi rezolvată, cu termen de soluţionare de 60 de zile.

Rezultatul este retragerea licenţelor de Google Mobile Services pentru toate smartphone-urile cu Android din Turcia. Acest lucru înseamnă că telefoanele realizate special pentru a fi vândute în această ţară vor veni fără Google Maps, YouTube, Google Play Store şi celelalte aplicaţii Google, asemeni modelului Huawei Mate 30. În consecinţă însă, toate telefoanele care sunt deja lansate, nu mai primesc actualizări de software. Telefoanele care sunt deja pe stoc şi sunt echipate cu GMS vor fi vândute în continuare.

Între timp, Google pune presiune pe primul ministru al ţării şi pe şeful consiliului concurenţei din Turcia pentru a revoca decizia iniţială.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult