Ubuntu pentru mobile debutează în Europa pe un terminal low-end

Ubuntu pentru mobile debutează în Europa pe un terminal low-end

Varianta pentru smartphone-uri a sistemului de operare Ubuntu a fost anunţată în urmă cu doi ani, însă până în prezent nu a fost lansat niciun smartphone de la Canonical bazat pe acesta. Ei bine, parteneriatul cu Meizu şi BQ va da în sfârşit roade, întrucât o variantă „Ubuntu Edition” a modelului BQ Aquaris E4.5 va fi lansată în Europa. Din păcate însă, lansarea nu va fi una obişnuită, disponibilitatea telefonului fiind limitată şi condiţionată de diverse artificii de marketing.

Probabil cel mai dezamăgitor aspect al primului smartphone care vine echipat cu Ubuntu este hardware-ul. Cei care doresc să experimenteze acest sistem de operare pe un telefon mobil vor trebui să se mulţumească cu un terminal care acum se încadrează cu succes în gama low-end. Aquaris E4.5 Ubuntu Edition oferă aceleaşi specificaţii tehnice precum modelul cu Android deja disponibil. Avem astfel parte de un procesor quad-core MediaTek la 1,3 GHz bazat pe arhitectura Cortex A7, 1 GB memorie RAM şi 8 GB spaţiu de stocare internă. De asemenea, camerele foto de 5, respectiv 8 megapixeli nu vor impresiona pe nimeni. Din fericire, preţul de 170 de euro nu îl plasează foarte mult în faţa concurenţei.

Problema este că momentan acest smartphone va fi vândut doar prin intermediul unor vânzări rapide cu stoc limitat. Această strategie aminteşte de modul în care OnePlus vinde „flagship killer-ul” One, însă probabil nu va avea acelaşi efect în cazul smartphone-ului BQ. Se pare că şi o selecţie de operatori din Europa vor avea acest smartphone în stoc, alături de cartele SIM, ceea ce sugerează că target-ul este publicul care preferă planuri tarifare pre-pay. Deşi a fost confirmată lansarea în Europa, nu au fost specificate ţările în care ne putem aştepta să cumpărăm acest terminal.

Se pare că planul este ca această variantă de Aquaris E4.5 să rămână eclusivă acestui continent pentru moment. Reprezentanţii Canonical au dezvăluit că doresc să lanseze acest model şi în Statele Unite, însă momentan se fac negocieri cu operatori şi alţi posibili parteneri.  În ciuda debutului modest, Cristian Parrino, VP of Mobile al companiei, a dezvăluit că doreşte să creeze din această platformă un produs de masă în următorii ani. Având în vedere popularitatea imensă a Android-ului şi vânzările de iPhone din ultimii ani, viitorul Ubuntu Mobile este momentan incert.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult