Avionul invizibil rusesc Su-57 se pregăteşte de noi teste

Avionul invizibil rusesc Su-57 se pregăteşte de noi teste
Dacă va reuşi să producă în serie primul său avion invizibil pe radar, Su-57, Rusia nu va avea rival în imediata vecinătate a graniţelor sale. Potrivit unor experţi în aviaţie, avionul este mai performant decât F-22, cel mai avansat avion de vânătoare operat de SUA. Deşi nu se ştiu foarte multe detalii despre proiectul Su-57, caracteristicile cunoscute sunt impresionante.
 
Numit iniţial T-50, prototipul a zburat pentru prima dată în 2010. Avionul dispune de un motor Izdelie-30. Aceasta a fost, însă, problematic şi a fost îmbunătăţit. Noi teste de zbor vor începe la sfârşitul acestui an. 
 
 
Potrivit unor surse, Su-57 are nevoie de o pistă cu o lungime de doar 300 de metri pentru a decola, iar motoarele îi asigură o rată de urcare de peste 21 de km pe minut. Viteza maximă pe care o poate atinge avionul este de aproximativ 2.600 de km/h. Prin comparaţie, F-22 poate atinge 2.400 de km/h. Mai mult, Su-57 poate atinge o altitudine maximă de aproape 20 de km, pe când F-22 nu depăşeşte 15,2 km. 
 
 
Nu în ultimul rând, motoarele cu tracţiune vectorială 3D de pe Su-57 îi asigură avionului o agilitate mai mare decât a modelelor rivale. Prin comparaţie, cele de pe F-22 dispun de tracţiune vectorială 2D. 
 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult