BlackSky Global promite să detroneze Google Maps, oferind acces la imagini prin satelit aproape în timp real

BlackSky Global promite să detroneze Google Maps, oferind acces la imagini prin satelit aproape în timp real

BlackSky Global, un startup cu sediul în oraşul american Seattle, intenţionează să pună pe orbită circumterestră nu mai puţin de 60 sateliţi, capabili să observe orice regiune de pe planetă şi să trimită la sol imaginile filmate aproape în timp real. Noul serviciu de imagini prin satelit ar urma să fie disponibil la o zecime din costul solicitat în prezent de companiile rivale.

BlackSky Global promite să detroneze Google Maps, oferind acces la imagini prin satelit aproape în timp real

Pe cât de impresionante sunt imaginile prin satelit puse la dispoziţie gratuit de servicii cum este şi Google Maps, faptul că acestea sunt actualizate cel mult o dată la câteva luni nu permite decât folosirea lor pentru orientare, complementând hărţile în format digital. În schimb, supravegherea în timp real a unor regiuni întinse de pe suprafaţa planetei poate fi extrem de folositoare pentru monitorizarea schimbărilor sezoniere în agricultură, defrişări, dezastre naturale, în inginerie şi alte evenimente care se petrec într-o perioadă scurtă de timp.

Pentru început, Spaceflight Industries (compania din spatele BlackSky Global) a adunat fonduri de aproximativ 28.5 milioane dolari, suficient pentru a pune pe orbită primii 6 membrii ai viitoarei reţele de sateliţi, nu mai târziu de anul 2016.

Clasificarea pe regiuni, în funcţie de prioritatea acordată la actualizarea imaginilor

Orbitele sateliţilor vor fi optimizate astfel încât să fie favorizate regiunile dens populate ale planetei şi marile centre economice, pentru care vor putea fi livrate imagini actualizate de 40-70 ori în fiecare zi. Astfel, chiar dacă nu în timp real, imaginile obţinute prin satelit vor ajunge la clienţi din lumea întreagă la doar câteva ore după plasarea comenzii online. În afară de imagini statice, reţeaua de sateliţi promisă de BlackSky Global va putea livra şi secvenţe video, filmate de pe orbita pământului la viteza de 1 cadru pe secundă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult