Să-i faci unei femei o poză sub fustă fără acordul ei nu este ilegal în Marea Britanie. În România situaţia e foarte complicată

06.09.2017
Să-i faci unei femei o poză sub fustă fără acordul ei nu este ilegal în Marea Britanie. În România situaţia e foarte complicată

Există o ţară dezvoltată în Europa şi (încă) în Uniunea Europeană în care o persoană care face o poză sub fusta unei femei fără acordul acesteia poate scăpa fără să păţească nimic. Această ţară estea Marea Britanie (cu excepţia Scoţiei, în care astfel de acţiuni sunt pedepsite). În Anglia şi Ţara Galilor legislaţia nu-i pedepseşte, de obicei, pe cei care fac acest lucru.

 

Problema a fost adusă în prim plan după ce o tânără a lansat o petiţie online pentru schimbarea legislaţiei, care a strâns deja zeci de mii de semnături.

 

Gina Martin a decis să ia atitudine după ce un bărbat i-a făcut o poză sub fustă (un fenomen cunoscut ca „upskirting”) în timp ce se afla la un festival muzical din Hyde Park, Londra. Deşi a avut martori, iar imaginile au fost văzute de poliţie, nimeni nu a fost condamnat. Totuşi, în trecut alte persoane au fost pedepsite pentru acţiuni similare în Anglia şi Ţara Galilor. Depinde, însă, cum interpretează judecătorul legea. The Sexual Offences Act 2003 include prevederi legate de voaiorism, dar acesta este definit ca privitul sau documentarea unui act privat fără consimţământul celor implicaţi.

 

Acum, ministrul Justiţiei, David Lidington, a deschis consultări pentru modificarea legislaţiei astfel încât să pedepsească şi aceste incidente, tot mai frecvente ţinând cont de popularitatea imensă a smartphone-urilor.

În România ai şanse reduse să demonstrezi prejudiciul

 

În România, legislaţia nu acoperă upskirting-ul, iar victimele pot acţiona în instanţă astfel de perverşi doar pe cale civilă. Potrivit avocatului Cristian Ene, astfel de cazuri, în care femeile merg în instanţă din această cauză, sunt extrem de rare în România. Asta probabil din cauza faptului că legislaţia este foarte vagă. Astfel, pentru a primi compensaţii morale sau financiare în urma unui astfel de incident, o femeie trebuie să demonstreze că i-a fost afectată imaginea.

 

Decizia instanţei depinde şi de spaţiul în care s-a făcut poza, public sau privat, în primul caz fiind mult mai greu de demonstrat prejudiciul de imagine. Nu în ultimul rând, pentru a avea şanse mai mari de câştig în instanţă ar trebui cumva ca în poza făcută de un pervers în România sub fusta unei femei să se vadă şi faţa victimei, ceea ce este aproape imposibil.    

 

 

 

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult