Mail-uri geolocalizate – o nouă opţiune de la Google Labs

17.02.2009
Mail-uri geolocalizate - o nouă opţiune de la Google Labs

Google Labs are un nou plug-in pentru utilizatorii de Gmail: de îndată activat, acesta ataşează mesajelor de expediat, în spaţiul destinat semnăturii, numele locului de unde le-ai trimis. Nu-i magie ci geolocalizare bazată, în principiu, pe adresa IP. Şi acest „accesoriu” gândit în laboratoarele gigantului e în stadiu beta. Responsabilul de liniile de cod, Marco Bonechi, a pornit de la pasiunea sa de a călători mult plus dorinţa de a automatiza răspunsul către prietenii curioşi pe unde se mai află, când comunică cu ei via e-mail.

Nici n-am apucat să parcurg cap-coadă vreo ştire despre Google Labs „Add Location” căci sedus fiind de acoperirea media (tech/internaţională) oferită noului plug-in, dau repede să-l încerc. Am zis plug-in? Să nu înţelegi greşit – nu mă refeream la o extensie clasică, de instalat, ci la una web.

Gmail Labs Signature

Practic intri pe gmail.com, îţi  introduci username-ul şi parola, te autentifici. Dacă-i cazul, în josul paginii web dai click pe afişare ‘standard’ (acolo unde scrie Gmail view: standard  / basic HTML / Learn more) ca să-ţi apară toate opţiunile; probabil că la majoritatea dvs. nu-i cazul acestei proceduri.
Sus-dreapta, unde apare numele utilizatorului şi câteva link-uri, click pe ‘Settings’; în pagină va fi afişat un fel de ‘control panel’ cu setările contului de mail. Dute la tab-ul ‘Labs’ şi vor apărea câteva zeci de plugin-uri din care poate prinzi şi altceva interesant. Caută pe la capăt de listă ‘Location in Signature’, bifează ‘enable’ şi apoi pune mausul pe butonul ‘Save changes’.

Gmail Signature

Încă un pas: mai intri  odată la ‘Settings’ şi din tab-ul ‘General’ (deschis by default), acolo unde vezi ‘Signature’  bifezi ‘Append your location to the signature’ şi neapărat completezi cu câteva cuvinte caseta goală; scrii de pildă, “Cu stimă, Ion”. În fine, nu uita şi de această dată de ‘Save changes’.

Setari Gmail

Din acest moment, când compui un mail, sub textul introdus de tine se vor regăsi automat cuvintele menţionate adineaori plus numele localităţii/ţării în care te afli, după cum ghiceşte Google (vezi prima poză).

Defectele
Am fost nevoit să dezactivez opţiunea ‘Location in Signature’. Altfel, dacă aş fi trimis unui prieten un e-mail, acesta m-ar fi sunat invidios să mă întrebe ce caut în Suceava. Aşadar, în cazul meu, Google s-a dovedit chior şi fără noroc.

Adresa IP

Sistemul de localizare al Google suferă cu capul şi din puncte de vedere mai vestice, de peste ocean. Într-un articol publicat pe aceeaşi temă pe Wired.com, autorul se plânge că i s-a ghicit incorect locaţia când s-a conectat la net în reţeaua securizată a companiei sale: New York (sediul companiei pe unde e rutat traficul corporate), în loc de San Francisco. Pe o altă conexiune, n-a avut probleme.

O altă bubă: nota despre locaţie, adăugată automat în mail este editabilă. Nu apare în header-ul mail-ului, alături de data trimiterii, expeditor etc.Aşa că, momentan, plugin-ul nu e exploatabil de companiile în care şefului îi place să ştie totul despre angajaţii de teren – ăia cu laptopul mereu în plasă. Aşa, noua jucărie ar fi fost de-a dreptul vandabilă.

Alte detalii pe blogul oficial Gmail.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News