Go4news: Dock-ul DeX va transforma în curând smartphone-urile Samsung în PC-uri cu Linux

19.10.2017

Samsung DeX este un concept foarte interesant, însă compatibilitatea la nivel de software nu este încă la un nivel acceptabil pentru a înlocui un computer de lucru. Compania coreană a anunţat însă extinderea funcţiilor DeX, prin adăugarea de suport pentru rularea unor versiuni de Linux care rulează sub Android asemeni unor aplicaţii native. Această capabilitate vine în ajutorul dezvoltatorilor de aplicaţii care sunt tot timpul în mişcare, putând avea un computer de dezvoltare permanent în buzunar.

Programul se numeşte Linux on Galaxy şi va fi disponibil pentru toţi utilizatorii de smartphone-uri compatibile cu dock-ul DeX. Momentan acesta nu poate fi accesat, fiind încă în dezvoltare, însă cu siguranţă vom primi informaţii despre o posibilă perioadă de testare în viitorul apropiat. Momentan Samsung oferă posibilitatea de a primi notificări despre noi informaţii prin e-mail.

Întrucât Android şi Linux folosesc un kernel similar, aplicaţiile de Linux îl vor folosi, deci nu va fi necesară instalarea unui întreg sistem de operare separat pe telefon. Performanţa ar trebui să fie comparabilă cu cea de pe DeX, iar compatibilitatea cu aplicaţii va fi diferită probabil în funcţie de distribuţia de Linux aleasă.

Având în vedere că mulţi producători de smartphone-uri au încercat să aducă conceptul de hibrid între smartphone şi PC pe piaţă şi mulţi dintre aceştia au eşuat, cu suport pentru Linux şi posibilitatea de a extinde această funcţionalitate în viitor, DeX ar putea fi primul dispozitiv care ar putea avea şansele să îşi ducă promisiunile la bun sfârşit.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult