Nokia N97 Mini sau cum ar fi trebuit să fie N97 de la început

Nu este ceva neobişnuit ca un producător să lanseze o nouă versiune a unui telefon mobil care s-a bucurat de un mare succes comercial. Dar acesta nu este cazul la Nokia N97, de aceea chiar este ceva neobişnuit. Nokia N97 nu este unul dintre cele mai mari succese comerciale ale companiei finlandeze, în ciuda dotărilor care pe hârtie îl fac un smartphone de top. Lucrul la Nokia N97 Mini a început prea devreme pentru ca N97 să fi avut timpul să devină un succes sau se transforme într-un eşec. N97 Mini vine ca un regret, ca o recunoaştere a faptului că ceva a fost în neregulă cu Nokia N97. Ca o încercare de a repara greşeala.

Nokia N97 Mini nu este nici un upgrade, nici un fel de urmaş al lui N97. Este o alternativă. Cel mai probabil Nokia şi-a dat seama că a făcut o greşeală şi a venit destul de repede cu un alt model, derivat din original - "iar Nokia a luat o coastă de la N97 şi a creat N97 Mini".

Sunt multe asemănări între cele două telefoane. Sunt şi destule diferenţe dar nu suficiente pentru a o lua de la capăt şi a prezenta N97 Mini de la zero. De aceea, acest articol nu va fi un review complet ci mai mult o comparaţie între Nokia N97 Mini şi Nokia N97 care va pune accentul pe diferenţele dintre cele două telefoane.

Nokia N97 Mini

Dimensiunea contează şi la telefoane

Pentru cei sătui de cărămizi inteligente, ca mine, contează foarte mult dimensiunea unui smartphone. Producătorii au dovedit în ultima vreme că şi telefoanele de top cu tastatură QWERTY pot fi suple. Aşa că de ce să-ţi iei un telefon care să te oblige să porţi curea la pantaloni, când poţi alege unul cu aceleaşi caracteristici tehnice dar mult mai finuţ?

Practic asta este întrebarea care scoate în evidenţă diferenţele dintre Nokia N97 şi Nokia N97 Mini, la nivelul construcţiei. Cifrele evidenţiază acest fapt: N97 Mini are 113 x 52.5 x 14.2 mm şi 138 de grame, în timp ce N97 ajunge la 117.2 x 55.3 x 15.9 mm şi 150 grame. În altă ordine de idei, N97 Mini este şi mai mic şi mai uşor. Dincolo de cifre, cel mai bine îţi dai seama când îl ţii mână şi-l compari cu N97.

Nokia N97 Mini

Pentru cei care este foarte important ca telefonul să nu depăşească anumite dimensiuni, N97 Mini câştigă clar lupta la acest capitol.

Ecran şi tastatură mai mici

Era normal ca odată cu micşorarea terminalului şi alte elemente ale acestuia să fie mai mici. Tastatura şi ecranul sunt afectate de această schimbare. Afectate este un cuvânt prea dur. În realitate micşorarea acestora nu are o influenţă negativă asupra utilizării dispozitivului.

Chiar dacă ecranul lui N97 Mini are doar 3.2 inch, de la 3.5 inch cât avea la N97, acesta şi-a păstrat rezoluţia: 360 x 640 pixeli. Cu alte cuvinte calitatea imaginii nu a fost afectată.

Tastatura ocupă şi ea mai puţin spaţiu. Tastele sunt puţin mai mici, dar nu influenţează negativ viteza de scriere. Sunt suficient de mari pentru a putea scrie foarte repede. A fost scos din peisaj D-Pad-ul care însoţea tastatura QWERTY şi au fost adăugate în schimb săgeţi, ca alternativă la touchscreen.

Nokia N97 Mini

În rest, ca şi construcţie, nu ai ce să-i reproşezi. Finisajele sunt caracteristice unui terminal de top.

Ce a mai intrat la apă

În afară de elementele fizice micşorate, N97 Mini este mic şi din alte puncte de vedere. Unul dintre acestea, nu foarte important, este capacitatea de stocare. N97 Mini dispune de 8 GB, faţă de cei 32 GB ai lui N97. Nu este foarte important pentru că oricum este un spaţiu suficient pentru majoritatea utilizatorilor, iar cei care vor mai mult au oricând la dispoziţie varianta cardurilor de memorie.

În schimb, capacitatea mai mică a bateriei este foarte importantă. N97 Mini are o baterie de 1200 mAh, spre deosebire de N97 care avea o baterie de 1500 mAh. Iar asta se vede şi în autonomia oferită. În condiţii de utilizare medii, N97 Mini s-a descărcat după aproximativ două zile. Dacă abuzezi puţin de funcţiile sale, îi poţi reduce autonomia într-o zi şi ceva. Autonomia este, de fapt, cel mai mare neajuns al acestui dispozitiv.

Sistemul de operare

N97 Mini are la bază acelaşi Symbian 9.4 rel. 5, versiunea de Symbian optimizată pentru telefoanele cu touchscreen. Tot ce am spus despre el cu alte ocazii rămâne valabil: este un sistem de operare imatur şi inconsecvent. Cu câteva mici excepţii, aceleaşi reproşuri pe care i le-am făcut de când a fost lansat, rămân valabile.

Nokia N97 Mini

Ca şi N97, ecranul de stanby suportă widget-uri cu diverse funcţii gen condiţiile meteo sau o mini listă de contacte favorite. Lista de widget-uri disponibile nu este foarte mare, mai multe fiind disponibile online, în cadrul Ovi. În linii mari, nu sunt deosebiri importante între versiunea instalată pe N97 şi cea de pe N97 Mini.

N97 Mini sau N97?

Dacă aş fi pus în situaţia de a alege unul dintre cele două telefoane aş alege cu siguranţă N97 Mini. Cu excepţia autonomiei ceva mai mici, nici unul dintre elementele modificate ori micşorate nu constituie un minus. Nici ecranul, nici tastatura QWERTY, nici spaţiul de stocare şi nici lipsa transmiţătorului FM care există la N97.

Acum mai depinde şi la ce preţ va fi comercializat Nokia N97 Mini. Dacă este substanţial mai ieftin decât N97, atunci balanţa va înclina clar în favoarea lui N97 Mini. Cu toate diferenţele tehnice care teoretic ar fi în avantajul lui N97, Mini-ul mi se pare telefonul mai bun.

Diferenţe esenţiale între Nokia N97 Mini şi N97

Dimensiuni: 113 x 52.5 x 14.2 mm - 117.2 x 55.3 x 15.9 mm
Greutate: 138g - 150g
Ecran: 3.2 inch - 3.5 inch
Memorie internă: 8 GB - 32 GB
Baterie: 1200 mAh - 1500 mAh

Plusuri şi Minusuri

+ touchscreen
+ tastatură QWERTY
+ dimensiuni acceptabile
+ HSDPA, Wi-Fi, GPS
- autonomie redusă
- acelaşi sistem de operare imatur

închide
Pasionat de gadgeturi? Şi noi!
Vrei să primeşti primul cele mai noi ştiri despre gadgeturile care îţi îmbunătăţesc viaţa zilnic?
Abonează-te la newsletter-ul Go4it şi fii sigur că eşti la curent cu tot ce e nou în IT&C.
Nu uita să-ţi verifici adresa de e-mail şi să confirmi abonarea printr-un click pe link-ul din mail-ul primit .
Sunt deja abonat