Huawei lansează Android 9.0 Pie pe Mate 9 şi alte câteva dispozitive mai vechi

01.03.2019
Huawei lansează Android 9.0 Pie pe Mate 9 şi alte câteva dispozitive mai vechi

În ultimele câteva luni, Huawei a reuşit să lanseze actualizări software la Android 9.0 Pie pentru multe dintre modelele sale de smartphone-uri lansate în ultimii câţiva ani. A venit acum rândul seriei Mate 9 să facă trecerea la noua versiune a sistemului de operare, alături de upgrade-ul la EMUI 9, care promite să ofere şi performanţă îmbunătăţită în activităţile uzuale. Odată cu dispozitivele Mate 9, Huawei aduce noul software şi pe câteva alte modele din aceeaşi generaţie, precum nova 2s, Honor 9 şi Honor V9.

Huawei Mate 9 a fost primul smartphone echipat cu chipset-ul Kirin 960, acelaşi pe care a fost bazat şi Huawei P10, model de smartphone care a primit deja update-ul la Android 9 în anumite regiuni. Primele update-uri pentru Mate 9 au fost lansate deja în China pentru variantele Mate 9 standard, Mate 9 Pro şi Mate 9 Porsche Design, urmând ca telefoanele vândute în alte ţări să primească acces la noul pachet software foarte curând.

Având în vedere că Mate 9 este lansat în toamna anului 2016 şi că au trecut mai bine de doi ani de atunci, probabil că mulţi dintre utilizatori nu se mai aşteptau ca un model mai vechi să facă tranziţia la cea mai recentă versiune software de la Huawei. EMUI 9 promite timp de răspuns îmbunătăţit cu 25% faţă de EMUI 8 în utilizare normală şi fluenţă în operare îmbunătăţită cu 13%. De asemenea, aplicaţiile ar trebui să pornească mai repede, iar funcţia GPU Turbo 2.0 ar trebui să permită rularea de jocuri video la performanţă ridicată.

Din păcate, Mate 9 nu va putea folosi toate funcţiile AI pe care Huawei le promite cu EMUI, întrucât procesorul Kirin 960 nu integrează şi o componentă NPU (neural processing unit), care permite rularea de algoritmi AI cu o complexitate ridicată. Această componentă din chipset-urile Kirin a debutat în 2017 pe Mate 10 şi Mate 10 Pro pe modelul Kirin 970, acelaşi care se regăseşte şi în Huawei P20 şi P20 Pro.

Dacă aveţi un smartphone din gama Mate 9, un nova 2s sau variantele echivalente de la Honor (9 şi V9), ar trebui să vă pregătiţi foarte curând de un update de software, care probabil că va mai prelungi viaţa dispozitivului o perioadă.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult