iPhone SE este livrat fără o funcție pe care toate modelele precedente o aveau

28.04.2020
iPhone SE este livrat fără o funcție pe care toate modelele precedente o aveau

iPhone SE a atras atenția tuturor în ultima perioadă, telefonul fiind deja disponibil în magazine în câteva țări. În România, acesta urmează să fie lansat foarte curândPrecomandă iPhone SE. Care magazine din România pun la dispoziție cel mai repede noul telefon Apple, vineri, 1 mai fiind data oficială de lansare. Având în vedere însă că pe 1 mai în România este Ziua Muncii, sărbătoare națională, cel mai probabil, livrările vor începe de luni, 4 mai, însă cei care l-au comandat s-ar putea să aibă o surpriză neplăcută atunci când vor primi noul iPhone SE. Se pare că Apple a omis din acest model o funcție pe care telefoanele sale le ofereau încă din 2015, de la lansarea iPhone 6S.

iPhone XR și iPhone 11 au fost primele modele de smartphone-uri Apple de la iPhone 6S care au fost livrate fără 3D Touch, capabilitatea care permitea ecranelor să detecteze nivelul de presiune al apăsării pe ecran. Astfel, accesul anumitor funcții software, disponibile doar la apăsare puternică, au fost transformate în apăsări lungi. Lipsa 3D Touch nu pare să fie o problemă importantă în utilizarea telefoanelor Apple, acesta fiind și motivul pentru care Apple a scos această componentă din ecran, însă pe iPhone SE nu sunt disponibile nici măcar anumite funcții care erau deja prezente pe iPhone 8, modelul pe care este bazat design-ul.

Se pare că Apple a decis ca software-ul iOS 13 pentru iPhone SE să nu folosească aceleași scurtături la apăsare lungă pe care iPhone-urile XR și 11 le oferă. Atunci când primești o notificare, de exemplu, pe ecranul de blocare al dispozitivului, nu poți ține apăsat lung pe notificare pentru a primi o listă cu acțiuni posibile. Acțiunile „Haptic Touch” la apăsare lungă pentru notificări sunt complet absente pe acest model. Curios, având în vedere că pe XR și 11 merg perfect, iar pe vechiul iPhone 8 erau accesibile la o apăsare mai puternică.

Cei care vor să acceseze diverse acțiuni pentru „marcare ca citit” sau „ștergere” vor trebui astfel să facă o glisare laterală sau să apese pe notificare și să acceseze aplicația direct. Desigur, această acțiune vine la pachet cu necesitatea deblocării telefonului, fie prin Touch ID fie prin introducerea unui PIN. Această omisiune este cu atât mai ciudată cu cât pentru notificările care apar atunci când telefonul este deblocat, funcția Haptic Touch la apăsare lungă funcționează, la fel ca și în restul sistemului de operare (pentru accesarea rapidă a unor funcții din aplicații direct din ecranul principal, sau pentru a vedea conținutul unui link fără să deschizi o pagină nouă în browser).

Cei care cumpără iPhone SE se vor împărți probabil în două tabere: cei care oricum nu au folosit până acum 3D Touch sau nu erau obișnuiți să folosească telefonul în acest fel, și cei care vin de la un model 6S, 7 sau 8, care vor simți lipsa acestor funcții. Fiind vorba despre o simplă capabilitate software, în cazul în care cei care foloseau 3D Touch sau Haptic Touch pe ecranul de blocare, ar putea primi înapoi această funcționalitate printr-un update de software.

(via The Verge)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult