Totul despre iPhone SE: preț, configurație hardware și comparație cu alte modele

17.04.2020
Totul despre iPhone SE: preț, configurație hardware și comparație cu alte modele

iPhone SE nu este nici pe departe vreo surpriză, întrucât zvonuri despre existența acestui model au circulat încă de anul trecut, majoritatea fiind extrem de precise. Totul, de la design, la configurația hardware și chiar și până la preț s-au dovedit a fi în ton cu zvonurile, iar mulți deja se întreabă dacă un astfel de dispozitiv mai merită cumpărat în 2020, în condițiile în care există atât de multe alternative Android la preț apropiat, cât și modele iPhone mai scumpe și mai bine „dotate”. Acest articol ar trebui să răspundă la majoritatea întrebărilor despre iPhone SE.

Design

Probabil că toți cei care urmăresc lansările de telefoane au observat că iPhone SE nu vine cu un design tocmai modern. Acesta are foarte multe în comun în special cu modelul iPhone 8, lansat în 2017 și ultimul din gama de smartphone-uri Apple care oferea până în prezent un buton Home cu Touch ID și un ecran 16:9 fără decupaj.

În materie de dimensiuni și design, iPhone SE este identic cu iPhone 8, cu o mică excepție: logo-ul Apple de pe spate a fost mutat mai jos. Această alegere a fost făcută pentru a-l alinia la noul design pornit de seria iPhone 11, cu sigla poziționată pe centrul dispozitivului. Cele două telefoane sunt atât de similare încât cel mai probabil husele și foliile de protecție mai vechi se vor potrivi perfect pe noul model. Acesta poate fi un avantaj, întrucât husele de iPhone 8, inclusiv cele originale, sunt vândute chiar și de către Apple la prețuri mai mici, putând cumpăra astfel o husă de calitate la bani mai puțini.

iphone se glass

iPhone SE este livrat în trei opțiuni de culoare și într-o singură dimensiune. Nu există (încă?) un iPhone SE Plus, cu ecran de 5,5”, ci doar un model „mic” cu ecran de 4,7”. Telefonul este disponibil pe negru, alb sau roșu (în ediție Product(RED)), iar construcția este din aluminiu și sticlă, nu din oțel, ca în cazul modelelor iPhone 11 Pro, Xs sau X.

Hardware

Putem spune că iPhone SE este o combinație a trei generații de iPhone-uri din ultimii ani. Cu o carcasă de iPhone 8, procesor de iPhone 11 și cameră și memorie RAM de iPhone XR, acesta pare să fie un remix realizat special pentru a atrage publicul sensibil la preț. În niciun caz iPhone SE nu este un telefon „ieftin”, însă în gama sa de preț țintește mai sus decât ne-am fi așteptat.

Procesorul Apple A13 Bionic este unul dintre cele mai performante de pe piață, fiind încă competitiv cu soluțiile Snapdragon 865, Exynos 990 și Kirin 990 ale concurenței. Acesta este de altfel același procesor care se regăsește în iPhone 11 Pro Max, cel mai scump telefon Apple, care costă aproape de trei ori mai mult decât un iPhone SE.

Apple_new-iphone-se-black-white

Cei 3 GB memorie RAM sunt de ajuns pentru un telefon mic de la Apple și cu doar 1 GB mai puțin decât ceea ce oferă modelele de top din gama iPhone 11. De altfel, camera de pe iPhone XR este probabil semnificativ mai performantă decât camera de pe modele mid-range din gama de preț 400-500 de euro. În plus, aceasta primește câteva capabilități în plus, asigurate de A13 Bionic la nivel de procesare foto. Nu în ultimul rând, acesta ar putea fi singurul telefon compact de pe piață care poate să filmeze 4K la 60 de cadre pe secundă.

De asemenea, acesta este cu siguranță cel mai mic și mai ieftin telefon nou care oferă avantaje precum rezistență la apă și praf IP67 și încărcare wireless, aceste funcții fiind de obicei păstrate pentru modele premium, de peste 700 de euro. OnePlus 8 Pro, de exemplu, este primul model al companiei chineze care vine cu astfel de capabilități, în timp ce modelul 8 standard nu le oferă. Ambele costă semnificativ mai mult (700, respectiv 900 euro).

iphone se water

Probabil că un jack pentru căști ar fi fost potrivit pentru un dispozitiv din gama mai ieftină, acesta fiind echipat exclusiv cu port-ul Lightning proprietar Apple.

Accesorii

Chiar dacă au trecut aproape 3 ani de la lansarea lui iPhone 8, iPhone SE va fi livrat cu aceleași accesorii în pachet, ba chiar un accesoriu în minus. Telefonul vine însoțit de un cablu Lightning de 1,5m cu mufă USB-A și cu un adaptor de priză de 5W, cel standard pe care Apple îl livrează încă de la primul iPhone. Căștile EarPods cu mufă Lightning sunt nelipsite, însă adaptorul de la Lighting la jack de 3,5mm nu mai este oferit standard, putând fi cumpărat doar separat.

Apple împinge în fața utilizatorilor săi căștile AirPods și AirPods Pro, însă este posibil ca publicul interesat de un telefon cât mai ieftin să nu fie dispus să dea un sfert din valoarea lui sau chiar jumătate (în cazul AirPods Pro) pe o pereche de căști wireless.

iphone se accesorii

Telefonul este compatibil cu încărcare rapidă la 18W cu un adaptor rapid de la Apple (sau oricare alt adaptor compatibil cu standardul USB Power Delivery), însă acesta va trebui cumpărat separat, alături de un cablu USB-C – Lightning. Din fericire, față de momentul lansării iPhone 8 și iPhone X, există acum variante mai ieftine decât accesoriile originale Apple. Totuși, acestea sunt strict necesare în cazul în care doriți încărcare rapidă pe iPhone SE. Un avantaj au cei care au deja un MacBook sau un iPad Pro, pentru că pot folosi adaptoarele de priză, fiind necesar doar cablul de la USB-C la Lightning în acel caz.

Apple spune că iPhone SE se încarcă până la 50% în doar 30 de minute cu un încărcător rapid, dar asta pentru că are un acumulator de numai 1.821 mAh. Nu pare mult, dar pentru un telefon mic cu un procesor eficient (arhitectură 7nm+), ar trebui să ofere o zi de utilizare normală fără mari eforturi. Încărcarea wireless se face la 7,5W și durează semnificativ mai mult. Momentan Apple nu vinde astfel de încărcătoare (proiectul AirPower fiind anulat și recent reluat), dar orice încărcător compatibil cu standardul Qi va fi compatibil și cu iPhone SE.

Cât costă iPhone SE

Atunci când vine vorba de preț, iPhone SE este ușor de recomandat cuiva care este în căutarea unui telefon Apple. Este, în primul rând, cel mai ieftin iPhone din ofertă, fiind introdus chiar la un preț mai mic decât iPhone 8, care era disponibil până de curând la un preț cu 50 de euro mai mare, cu aceeași configurație de acum aproape 3 ani. SE vine cu cel mai puternic procesor Apple disponibil și probabil că va primi suport software cel puțin patru ani de acum înainte, dacă nu chiar mai mult.

Astfel, prețul de 2.399 de lei, pentru un telefon cât se poate de actual, din punct de vedere al performanței, pare să fie o alegere ușoară. Desigur, acesta este doar prețul pentru versiunea standard, de 64 GB, care este o capacitate nici mare, nici mică. Cei care vor să filmeze mai mult cu telefonul vor avea însă probleme, mai ales dacă aleg să filmeze în rezoluție 4K. Astfel, upgrade-ul la 128 GB pentru 250 lei în plus (2.649 lei) pare rezonabil dacă știți că folosiți telefonul pentru multe filmări, fotografii și descărcați multe jocuri sau conținut multimedia local. Varianta de 256 GB este cam scumpă și se apropie prea mult de prețul unui iPhone 11 standard pentru a putea fi recomandată la 3.299 lei.

iphone se camera

Astfel, cei care fac mult streaming de conținut audio și video și nu plănuiesc să filmeze prea mult, pot alege modelul de bază, în timp ce utilizatorii mai pretențioși pot alege varianta de medie. Având în vedere că iPhone-urile nu permit atașarea de carduri microSD, este bine să alegi din prima stocarea internă care se potrivește stilului tău de utilizare.

  • iPhone SE 64 GB – 2.399 lei (2.449 lei în anumite magazine)
  • iPhone SE 128 GB – 2.649 lei (2.699 lei în anumite magazine)
  • iPhone SE 256 GB – 3.299 lei

Software

Probabil principalul motiv pentru care utilizatorii de iPhone aleg aceste telefoane este sistemul de operare iOS. Acesta este produs tot de Apple, deci este foarte bine optimizat pentru hardware-ul disponibil. iOS are un design mult mai simplist decât multe variante de Android, fără prea multe opțiuni accesibile direct și fără prea multă „libertate”.

Din acest motiv, unii utilizatori se pot simți „constrânși” de limitele impuse de Apple, însă compania justifică aceste limite prin securitate îmbunătățită și o ofertă de aplicații de calitate înaltă. App Store-ul este plin de aplicații foarte bune din toate domeniile, însă multe dintre ele sunt aplicații premium, pe bani, sau pe bază de abonament.

Apple_new-iphone-se-apple-arcade

Apple are și o selecție foarte atrăgătoare de servicii. Pentru stocare în cloud, iCloud este destul de ieftin, pornind de la 4,5 lei pe lună pentru 50 GB stocare. Apoi Apple Music oferă servicii comparabile cu Spotify la același preț, în timp ce Apple Arcade vine cu o selecție de 100 de jocuri de calitate la 25 de lei pe lună. Unele jocuri apar numai pe Apple Arcade sau vin mai întâi pe acest serviciu înaintea altor platforme.

Nu în ultimul rând, iOS comunică foarte bine cu celelalte platforme Apple. Apple Watch este considerat cel mai bun smartwatch de pe piață și funcționează doar cu iPhone, iar transferul de fișiere între iPhone, iPad și Mac este foarte simplu. Poți continua aplicații de pe un dispozitiv pe celălalt și poți folosi oricare dispozitiv pentru a prelua apeluri, apeluri video Face Time sau răspunde la mesaje iMessage (un alt serviciu foarte important de la Apple). De altfel, toate iPhone-urile sunt echipate cu Apple Pay, sistemul de plăți contactless, care este disponibil și în România.

apple pay

Dar cea mai importantă parte a experienței software iOS este partea de suport oficial în timp. Apple obișnuiește să continue să lanseze actualizări software pentru telefoanele sale timp de 4 sau chiar 5 ani, ceva ce nici măcar Google nu oferă pe dispozitivele sale din gama Pixel. Astfel, un iPhone 11, cumpărat în 2019 va primi actualizări cel mai probabil până în 2024, timp în care telefonul ar trebui să funcționeze cu o viteză acceptabilă.

Astfel, întrucât iPhone SE are o configurație similară, fiind bazat pe același procesor A13 Bionic, ne putem aștepta la cel puțin 4 ani de actualizări pentru acesta, până în 2024. Cel mai probabil, acumulatorul se va degrada înainte ca telefonul să rămână fără suport.

Service

Din fericire, Apple are service-uri autorizate în România prin intermediul iStyle, Depanero sau Cordon, iar procedura de reparație este de obicei foarte simplă. Poți merge cu un iPhone sau oricare alt produs Apple în service fără documente oriunde în lume în primele 12 luni de la achiziționare, dispozitivele fiind acoperite de garanție internațională. După primul an este nevoie de certificatul garanție local și reparația poate fi făcută pe baza lui doar în țara din care a fost cumpărat.

Apple oferă de exemplu schimburi de baterii la prețuri nu foarte mari, deci atât timp cât telefonul este încă în suport software, sunt puține motive pentru care să schimbi terminalul, atât timp cât încă funcționează bine și are o baterie nouă.

Comparație cu alte modele

Dacă ești în căutarea unui iPhone și nu știi încă care ți se potrivește din oferta curentă, iată care sunt principalele diferențe între modele.

Apple vinde în prezent pe lângă iPhone SE, noul model de intrare în gamă, iPhone XR, iPhone 11 și modelele iPhone 11 Pro și 11 Pro Max. Acestea par să fie orientate către utilizatori diferiți, fiecare putând alege în funcție de buget, necesități, preferințe de dimensiuni și performanță.

Am tot discutat despre iPhone SE, acesta fiind clar modelul de bază, cu procesor foarte performant, dar display și dimensiuni mici și design învechit.

Apple_new-iphone-se-white_041520

Imediat peste acesta vine iPhone XR care are un preț de pornire de 3.200 lei în prezent. Acesta vine cu display LCD de 6,1”, recunoaștere facială Face ID, procesorul din generația precedentă, Apple A12 Bionic și aceeași cameră de pe iPhone SE. Acest model oferă o autonomie mai mare decât iPhone SE și este dedicat celor care vor un telefon cu design mai modern și ecran mai mare fără să cheltuie extrem de mulți bani.

iPhone 11 este următorul dispozitiv din gama Apple, cu prețuri care pornesc de la 3.600 lei. Primești astfel același design și dimensiuni ca în cazul lui iPhone XR, autonomie și mai bună, cel mai recent procesor și 1 GB în plus de memorie RAM (4GB). Camera este însă atracția principală, fiind semnificativ îmbunătățită față de cea de pe XR și iPhone SE, cu un mod nocturn performant și filmări și mai bune. De altfel, iPhone 11 primește și o cameră în plus, una ultra-wide, care oferă o perspectivă nouă. De asemenea, iPhone 11 vine cu rezistență la apă și praf IP68 cu adâncime de până la 2 metri.

În cele din urmă, avem modelele iPhone 11 Pro și 11 Pro Max, cele mai scumpe și (teoretic) cele mai performante. În realitate însă, la nivel de performanță brută, aceste dispozitive sunt similare cu iPhone SE și iPhone 11, oferind aceleași procesoare A13 Bionic și 4 GB memorie RAM. Totuși unde se va vedea diferența de preț? În câteva aspecte cheie care țin de calitatea materialelor și componentelor, dar și câteva alte avantaje.

iphone-lineup-promo-crop

iPhone 11 Pro vine cu un ecran de 5,8” de tip OLED. Acesta este doar puțin mai mare decât iPhone SE atunci când vine vorba despre dimensiuni fizice, dar integrează unul dintre cele mai bune ecrane disponibile pe piață. Acesta este telefonul premium pentru cei care își doresc un dispozitiv mic. Construcția este realizată din sticlă mată pe partea din spate și oțel inoxidabil pe margini, iar rezistența la apă IP68 ajunge până la 4 metri adâncime, cea mai performantă de pe piață.

Modelul 11 Pro vine și cu încă un avantaj: o cameră cu zoom optic 2x, capabilă de asemenea să filmeze 4K 60 FPS, asemeni celorlalte două camere wide și ultra-wide (aceleași ca pe iPhone 11 standard). Nu în ultimul rând, iPhone 11 Pro vine și cu un adaptor de priză de 18 W în pachet, cât și cu un cablu USB-C – Lightning. Aceste două accesorii, cumpărate separat, costă aproximativ 250 de lei împreună (cam 125 lei fiecare).

Toate acestea duc astfel la un preț de 5.200 lei pentru iPhone 11 Pro. Cei care vor un telefon mai mare, cel mai mare produs de Apple, au la dispoziție iPhone 11 Pro Max, cu ecran OLED de 6,5” și toate celelalte avantaje ale modelului 11 Pro. Acesta pornește de la un preț de 5.700 lei. De asemenea, iPhone 11 Pro Max are și cea mai bună autonomie dintre toate, oferind un acumulator de aproape 4.000 mAh.

Desigur, prețurile menționate anterior sunt pentru versiunile de bază, cu 64 GB stocare. Fiecare model în parte poate fi configurat cu până la 256 GB stocare (SE, XR și 11), respectiv 512 GB (11 Pro și 11 Pro Max).

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult