Cum se schimbă parola în Windows 10

21.06.2020
Cum se schimbă parola în Windows 10

Deși este important, mulți nu știu cum se schimbă parola în Windows 10.

Mai ales acum că este legată și de contul Microsoft, parola contului de Windows 10 poate oferi persoanelor străine acces la o sumedenie de informații despre tine, cum ar fi istoricul activităților tale în browserul Web și fișierele încărcate în contul OneDrive.

Dacă bănuiești că cineva a aflat parola tău de Windows sau pur și simplu vrei să o schimbi, aceștia sunt pașii de urmat pentru securizarea PC-ului:

  1. Click pe butonul Start din partea stângă jos a ecranului și apoi pe butonul Settings de forma unei rotițe, ce apare în partea de jos a meniului afișat.
  2. Din pagina Settings dă click pe opțiunea Accounts și mergi la secțiunea Sign-in options. Aici dai click pe opțiunea Password și apoi pe butonul Change.
  3. Pentru a schimba efectiv parola, trebuie să-ți confirmi identitatea tastând mai întâi parola actuală a contului tău Microsoft. Alternativ, dacă ai setat anterior un cod PIN pentru autentificare rapidă, este suficient sa-l introduci pe acesta.
  4. Microsoft îți va trimite un cod de verificare pentru autorizarea schimbării parolei, de regulă prin SMS la numărul de telefon care este asociat contului tău. Înainte ca acest cod să fie recepționat pe telefon, va trebui să tastezi ultimele patru cifre ale numărului tău de telefon pentru a confirma că acesta este numărul corect.
  5. După introducerea codului primit prin SMS, într-o nouă fereastră Windows va trebui să tastezi parola veche și apoi să tastezi parola nouă, de două ori pentru verificarea corectitudinii. La final, ar trebui să apară pe ecran un mesaj confirmând schimbarea parolei Windows.

 

 

cum se schimba parola windows 10

După schimbarea parolei, Windows 10 îți va solicita să o reintroduci pentru autentificare în contul Microsoft și alte servicii asociate, cum ar fi cotul OneDrive pentru stocare cloud.

Cum alegi o parolă sigură

Recomandabil este să alegi o parolă ușor de ținut minte și rapid de tastat, dar nu foarte ușor de ghicit. Pentru a împiedica spargerea parolei folosind programe specializate de spart parole întotdeauna folosește o combinație de litere mari și mici, intercalate cu cifre și simboluri mai rar folosite (ex. %, @, ^, &, *). Indiferent de selecția caracterelor folosite, este de preferat ca parola aleasă să aibă cel puțin opt caractere, combinațiile mai scurte de atât fiind ușor de nimerit cu programe de spart parole. Odată setată, nu nota nicăieri și nu comunica parola Windows prin mesaje text. Chiar dacă persoana aflată la celălalt capăt este de încredere, conversația purtată rămâne memorată pe dispozitivele folosite și este ușor accesibile pentru persoane interesate să afle datele tale.

Setează un cod PIN pentru logare rapidă

Opțional, poți dubla parola setată cu un cod PIN mai ușor de tastat și ținut minte:

  • Din meniul Settings – Accounts – Sign-in options, caută secțiunea PIN și folosește butonul Add.
  • Pentru setarea codului PIN va trebui să confirmi mai întâi operațiunea introducând actuala parola Windows, dup care folosești butonul Sign in.

Avantajul codului pin este poate fi alcătuit dintr-o succesiune de cifre, fără condiții speciale privind lungimea sau complexitatea. În general, folosit ca o metodă de autentificare intermediară, codul PIN poate fi schimbat independent de parola Windows, iar eventuala compromitere a sa nu oferă automat acces la funcții de importanță critică, cum ar fi schimbarea neautorizată a parolei Windows, sau interceptarea parolelor salvate în browserul web.

Alternative comode la parola Windows 10

În funcție de particularitățile hardware ale dispozitivului tău, de la secțiunea Sign-in options mai poți opta și pentru autentificare pe bază de parolă, cheie hardware de securitate, sau recunoaștere facială prin tehnologia Windows Hello.

Alternativ, poți seta recunoașterea unui dispozitiv pe care de obicei îl porți asupra ta (ex. telefonul mobi), ca alternativă la introducerea codului PIN. Asociat, de exemplu prin conexiunea Bluetooth, nedetectarea sa în apropiere poate comanda activarea meniului Lock Screen, protejând PC-ul de priviri indiscrete în lipsa ta

La fel ca cazul codului PIN, toate aceste metode alternative de autentificare sunt secundare parolei Windows și nu elimină nevoia setării unei parole sigură.

Bonus: Cum te loghezi în Windows 10 fără să tastezi de fiecare dată parola

Acum că ai aflat cum se schimbă parola în Windows 10, iată cu poți scăpa cu totul de ea.

Prima variantă este să setezi o metodă de autentificare automată, precum recunoaștere facială sau autentificare cu amprentă.

A doua variantă, comodă dar nesigură, este să setezi introducerea acesteia automată la pornirea PC-ului.:

  1. Din meniul Sign-in options, la secțiunea Require sign-in alegi opțiunea Never.
  2. Click pe butonul Start și tastează netplwiz, după care apasă tasta Enter. În meniul de configurare apărut pe ecran debifează căsuța etichetată ”Users must enter a user name and password to use this computer”. Confirmi noua regulă de login introducând numele de utilizator și parola Windows (de două ori), după care repornești PC-ul pentru aplicarea modificărilor făcute.

Cum setezi Windows fără parola

Dacă operațiunea a fost realizată corect, PC-ul ar trebui să pornească direct în modul Desktop, fără ca fereastra de login să mai rămână afișată pe ecran.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult