Chromecast poate fi controlat cu telecomanda televizorului

Chromecast poate fi controlat cu telecomanda televizorului

Chromecast continuă să fie unul dintre cele mai atractive dispozitive lansate până în prezent de către Google. Noul său update de firmware nu adaugă prea multe funcţii noi pe partea software, însă adaugă capabilitatea de a controla dispozitivul folosind telecomanda televizorului. Întrucât această funcţie trebuie să fie suportată şi de televizor, nu este garantat că va funcţiona cu toate modelele de pe piaţă.

Controlul se face prin intermediul standardului HDMI-CEC. Majoritatea televizoarelor au această capabilitate, oferind control asupra dispozitivelor conectate folosind butoanele de pe telecomanda sa. De asemenea, această comunicare funcţionează în ambele sensuri, unele dispozitive putând să preia controlul televizorului. Chromecast oferea până în prezent doar posibilitatea de a porni televizorul prin CEC în cazul în care acesta era oprit şi să schimbe sursa de redare pe mufa HDMI la care era conectat.

Noul firmware 27946 oferă acum prin CEC controlul fişierelor media cu ajutorul butoanelor „Deck Control”. Este vorba despre butoanele Play/Pause, next, fast forward, stop, etc. În cazul în care sunt redate melodii sau clipuri video prin intermediul Chromecast, nu mai este necesară utilizarea unui dispozitiv inteligent sau a unui periferic separat pentru controlul acestora. Telecomanda televizorului este de ajuns. Din păcate însă, nu există o listă cu dispozitive compatibile şi uneori nici toate dispozitivele care integrează HDMI-CEC nu pot garanta funcţionalitate deplină.

Diferiţi producători de televizoare oferă propriile soluţii de tipul CEC, care de obicei sunt dedicate comunicării cu propriile lor dispozitive. Singura opţiune pentru a verifica compatibilitatea este testarea individuală a fiecărui utilizator în parte. Interesant este că Google adaugă funcţii mici la fiecare update, îmbunătăţind treptat experienţa utilizatorilor, în loc să lanseze actualizări mai rare şi mai consistente.  

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult