Aisemnal: site-ul care îţi arată cât de bun este semnalul reţelelor din România la tine pe stradă

22.10.2019
Aisemnal: site-ul care îţi arată cât de bun este semnalul reţelelor din România la tine pe stradă

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), a lansat astăzi un nou serviciu online dedicat utilizatorilor de telefonie mobilă din România numit „aisemnal.ro”. Acesta oferă o hartă interactivă care dezvăluie calitatea semnalului din toată România pe cele patru reţele de telefonie mobilă. Harta poate fi explorată în totalitate şi poţi verifica semnalul pentru fiecare reţea în parte, chiar şi în funcţie de tipul de conexiune.

Aisemnal a fost realizat prin măsurarea reţelelor mobile în 13.000 de localităţi şi pe 240.000 de km de drumuri naţionale şi judeţene. Măsurătorile au fost realizate în perioada mai-septembrie 2019, în toate localităţile cu peste 10 locuitori, pe drumurile accesibile, bulevarde, străzi principale şi secundare, astfel încât măsurătorile să fie foarte precise. Site-ul oficial spune că dezvoltarea reţelelor şi modificarea parametrilor tehnici ai operatorilor ar putea să schimbe performanţa faţă de ce raportează Aisemnal. De asemenea, această hartă are un caracter informaţional şi datele sale nu pot fi folosite pentru a chema în instanţă companiile telecom.

Interfaţa este simplă şi intuitivă. În partea de sus sunt listaţi cei patru operatori telecom din România: Digi Mobil, Orange, Telekom şi Vodafone. Odată selectată o reţea, poţi alege tipul de semnal pe care doreşti să îl verifici într-o anumită zonă. Există filtre pentru 2G, 3G şi 4G, acestea putând fi toate pornite simultan. Apoi alegi zona în care doreşti să vezi cât de bun semnalul iar în funcţie de culorile afişate, acesta poate fi maro, adică lipsă semnal, roşu, adică semnal foarte slab, galben, adică mediu şi verde, unde totul funcţionează în parametri optimi.

Harta poate fi privită atât în ansamblu, pentru a verifica „ochiometric” dacă o reţea are semnal mai bun într-o regiune decât alta, sau în mare detaliu, pentru a verifica semnalul pe strada pe care locuieşti, sau în întregul cartier. Desigur, puterea semnalului din locuinţe nu poate fi testat, deci toate datele sunt relevante pentru exterior.

În teorie, harta ar putea fi folosită pentru a putea decide ce operator să foloseşti, într-o anumită zonă a ţării, în funcţie de necesităţi. De exemplu, majoritatea reţelelor au semnal 2G, strict pentru convorbiri, bun în aproape toată ţara, în afară de Digi, care nu are reţele 2G. Apoi, pentru conexiune de date de viteză slabă, poţi verifica acoperirea 3G şi în cele din urmă, pentru internet mobil de viteză mare, acoperirea 4G.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult