Dezvoltatorul AnTuTu lansează un benchmark pentru măsurarea performanţelor AI ale telefoanelor mobile

29.01.2019
Dezvoltatorul AnTuTu lansează un benchmark pentru măsurarea performanţelor AI ale telefoanelor mobile

Promovate intens de producătorii smartphone, capabilităţile AI ale dispozitivelor sunt determinante pentru modul în care un smartphone poate suporta funcţii avansate procesare a pozelor obţinute cu ajutorul camerei foto, servicii de asistenţă prin comandă vocală şi aplica optimizări care îmbunătăţesc experienţa în utilizare.

În timp ce brandurile smartphone de top vin cu inovaţii reale care chiar se bazează pe tehnologii inovatoare, companiile low-cost au încercat să se adapteze promovând dispozitive care doar mimează funcţiile produselor de top. Numite „fake AI”, funcţiile respective au calitate îndoielnică şi pot expune utilizatorii la probleme de tot felul. Spre exemplu, unele dispozitive conţin implementări foarte slabe ale funcţiei Face Unlock, telefonul protejat în acest mod putând fi deblocat de aproape oricine, după câteva încercări.

Noul benchmark AI Review promite să demaşte aceste dispozitive care doar mimează capabilităţi AI, stabilind totodată un etalon real între cele care chiar dispun de chipseturi prevăzute cu funcţie de  accelerare a algoritmilor de inteligenţă artificială.

Testul include două categorii principale – clasificare şi recunoaşterea obiectelor. Primul test conţine 200 imagini de analizat folosind algoritmul de procesare neurală Inception v3. Al doilea test presupune analizare unui clip video cu 600 cadre, folosind algoritmul MobileNet SSD. Procesarea se face prin intermediul librăriilor SDK furnizate de producătorul dispozitivului, cu ajutorul motorului de accelerare AI prezent la nivel de chipset. Dacă suportul pentru accelerare hardware nu este prezent, benchmark-ul va rula folosind procesare software cu ajutorul librăriilor TFLite. Scorul final este determinat atât de viteza procesării, cât şi acurateţea rezultatului final, dispozitivele care sacrifică precizia algoritmilor AI pentru obţinerea unui timp de procesare cât mai redus fiind penalizate.

Deocamdată, benchmark-ul AI Review se află la stadiu preliminar, fiind necesare optimizări suplimentare pentru a garanta corectitudinea măsurătorilor oferite.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult