Chiar sunt mașinile electrice mai bune pentru planetă?

01.03.2021
Chiar sunt mașinile electrice mai bune pentru planetă?
Foto: Profimedia Images

Mașinile electrice sunt văzute ca un factor important care va duce la reducerea poluării pe planetă, dar știm că producția acestora nu este încă un proces „verde”. Există încă elemente folosite în aceste vehicule care sunt extrase în condiții improprii pentru angajați, de companii iresponsabile sau având ca rezultat poluarea mediului.

Un exemplu este nichelul, numit de ElonMusk „noul aur”. Mai mult, un alt element foarte important folosit în baterii, litiul, este extras cu un consum foarte mare de electricitate.

Un studiu controversat din 2014 arăta că mașinile electrice, care erau la momentul respectiv alimentate în mare parte cu electricitate produsă din arderea cărbunelui, poluau mai mult în timpul vieții lor decât cele cu motoare pe benzină.

Eoliană aflată în apropierea unei trermocentrale (Foto: Pixabay)

În ultimii șapte ani, însă, producția de electricitate s-a schimbat semnificativ, iar rețelele de electricitate din statele vestice sunt suficient de „verzi” pentru ca automobilele pe baterii să fie cea mai bună opțiune când vine vorba de protejarea mediului înconjurător.

Totuși, în cea mai mare piață din lume pentru mașini electrice, China, electricitatea este încă produsă în cea mai mare parte – 58% în 2019 – din cărbune. „Doar atunci când sunt comparate cu cele mai murdare, bazate masiv pe cărbune rețele de electricitate mașinile cu motoare cu ardere internă devin comparabile cu cele electrice în ceea ce privește emisiile poluante”, a declarat, pentru Live Science, Colin Sheppard, cercetător la Lawrence Berkeley National Laboratory din California.

Mașinile electrice, mai „verzi” pe zi ce trece

Chiar și China face progrese rapide și a anunțat un plan ambițios de reducere a poluării. În statul asiatic sunt produse mai multe panouri solare în fiecare an decât în orice altă țară, iar producția de energie provenită de la eoliene este de două ori mai mare decât cea din SUA.

În aceste condiții, mașinile electrice devin tot mai prietenoase cu mediul înconjurător, pe zi ce trece.

Inclusiv elementele problematice vor fi extrase în condiții nepoluante. Compania Giga Metals din Canada a anunțat că are o sursă eco de nichel în dezvoltare. Organizația deține o proprietate în British Columbia cu zăcăminte importante de sulfură de nichel și cobalt.

Cel de-al doilea material este eliminat treptat în industria bateriilor, deoarece procesul de extragere este poluant. „Vrem ca mina noastră din Turnagain să fie prima din lume neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon”, a declarat Martin Vydra, președintele Giga Metals.

Mai mult, fiind mai simple, mașinile electrice se strică mai rar, iar costurile lor de întreținere sunt semnificativ mai reduse în timpul vieții. Mai puține vizite la service înseamnă, de asemenea, poluare mai puțină, deoarece este redus numărul de cazuri în care sunt înlocuite piese care este posibil să fi fost produse în condiții dăunătoare pentru mediu.

Dar cât de benefice sunt, de fapt, mașinile electrice pentru mediu?

Într-un studiu publicat recent în Environmental Science and Technology, Sheppard a arătat că dacă toate vehiculele private din SUA ar fi electrice, emisiile de gaze cu efect de seră s-ar reduce cu 46% anual.

Foto: Pixabay

Situația ar fi și mai bună dacă la încărcarea vehiculelor ar fi folosită tehnologia smart charging (numită și încărcare controlată), prin care mașinile sunt alimentate cu energie la anumite ore, pentru a minimaliza costurile. De exemplu, încărcarea vehiculelor noaptea este mai ieftină decât ziua.

Sursa: Live Science, Pnas.org

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult