O companie din China susține că poate încărca bateria unei mașini electrice în doar 6 minute

09.06.2023
O companie din China susține că poate încărca bateria unei mașini electrice în doar 6 minute
Sursa: Greater Bay Technology

Un startup din China, pe nume Greater Bay, susține că a dezvoltat un acumulator pentru mașini electrice suficient de robust pentru a putea fi încărcat în intervalul 0%-80% capacitate cu doar 6 minute de așteptare. În plus, tehnologia folosită ar fi imună la variații de temperatură, însemnând că vei putea încărca EV-ul tău la fel de repede și în plină iarnă.

Am auzit deja de smartphone-ul care se încarcă în 7 minute, însă promisiunea unui EV care este gata de drum în doar 6 minute pare și mai puțin credibilă, în ecuație intrând tot felul de provocări tehnologice. De la răcirea acumulatorului incomparabil mai mare și mai complex, până la impactul asupra rețelei de electricitate, EV-ul pus la încărcat având în acele minute consumul unui mic cartier de suburbie.

Tehnologia denumită „phoenix cell” se bazează pe un sistem de preîncălzire a pachetului de acumulator, amintind de sistemul deja folosit cu succes de producătorul Tesla. Însă nici măcar gigantul american nu a găsit o modalitate de a preveni cu totul supraîncălzirea acumulatorului, odată ce etapa de încărcare rapidă debutează în forță. Aparent, secretul ar fi încălzirea ultra-rapidă, aducând celulele unui acumulator congelat la -20°C până la +25°C, în doar 5 minute.

„Știm deja că gama de vehicule electrice este foarte afectată în regiunile reci, ceea duce la o experiență neplăcută pentru utilizator”, a spus Huang Xiangdong, co-fondatorul și președintele Greater Bay. „Bateria Phoenix nu abordează doar timpul lung de încărcare pentru vehiculele electrice, ci și alte dezavantaje. Nu contează dacă este o zi fierbinte sau o zi rece, autonomia bateriei Phoenix nu va fi afectată.”

Desprinsă din compania de stat Guangzhou Automobile Group Co. în 2020, startup-ul este un nou intrat în industria de fabricare a bateriilor din China, care include jucători importanți precum Contemporary Amperex Technology Co. , BYD Co. și Gotion High-tech Co, cei din urmă demonstrând deja în mod credibil noi tehnologii de acumulatori pentru mașini electrice, precum cei cu ioni de sodiu.

Startup evaluat la peste 1 miliard de dolari, Greater Bay a venit cu promisiuni cum ar fi o celulă de încărcare ultra-rapidă, cu timp de așteptare comparabil umpleri rezervorului de combustibil. Potrivit informațiilor neprobate în mod concret, o încărcare completă durează doar 15 minute, pentru o autonomie medie de 500 de kilometri.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult