Se apropie anul în care o mașină electrică va costa la fel de mult ca una tradițională

Autor: Adrian Popa 26.10.2020
Se apropie anul în care o mașină electrică va costa la fel de mult ca una tradițională
Foto: Shutterstock

Un nou studiu arată că până în 2024 fabricarea unei mașini electrice va costa la fel de mult ca realizarea uneia cu motor cu ardere internă.

Cercetarea a fost realizată de banca elvețiană UBS. În 2022, un automobil electric va costa producătorul, în medie, cu 1.900 de dolari mai mult comparativ cu unul tradițional.

Banca a ajuns la această concluzie după ce a analizat bateriile folosite de șapte producători importanți de vehicule electrice. Acumulatorii pot reprezenta, în acest moment, între un sfert și două treimi din costul de producție al unui automobil electric.

Citește și: Ce poți face cu cele mai ieftine mașini electrice vândute online în România. Se încarcă la priză și pot fi folosite iarna

UBS estimează că mașinile electrice vor avea o cotă globală de 17% în 2025, pe piața de vehicule noi. Până în 2030, cota de piață va crește accelerat, la 40%,

„Nu vor mai fi prea multe motive pentru a cumpăra o mașină cu motor cu ardere internă după 2025”, potrivit analistului UBS Tim Bush.

Analiștii cred că reducerea prețurilor bateriilor va genera o migrație rapidă a clienților către vehiculele electrice, care deja se bucură de popularitate mare în Uniunea Europeană și China.

Matthias Schmidt, une xpert independent, estimează că anul acesta vor fi vândute în UE un milion de mașini electrice și hibrid.

Sursa: Carscoops