Apple a atins pragul de 2.000 de miliarde de dolari capitalizare bursieră

20.08.2020
Apple a atins pragul de 2.000 de miliarde de dolari capitalizare bursieră
Foto: Profimedia Images

Apple a devenit ieri prima companie americană care a atins o capitalizare bursieră de 2.000 de miliarde de dolari. Compania și-a dublat valoarea în doar doi ani. Apple a fost, de asemenea, prima companie din SUA care a depășit valoarea de piață de 1.000 de miliarde de dolari.

Între timp, acțiunile AAPL au mai scăzut, iar la momentul redactării articolului compania are o valoare aflată sub pragul menționat.

Pe 31 august 2020, Apple a devenit cea mai valoroasă din lume, după ce a depășit gigantul petrolier saudit Aramco.

Compania se află acum într-o dispută cu dezvoltatorul de jocuri video Epic Games, care deține popularul titlu Fortnite, din cauza comisionului perceput în App Store. Până acum, bătălia dintre cele două companii nu a afectat, pe bursă, producătorul telefoanelor iPhone.

Apple și alte companii din domeniul tehnologic sunt printre cele mai valoaroase din lume

Evoluția bună a companiei l-a transformat în miliardar pe șeful acesteia, Tim Cook. Acțiunile Apple au crescut cu aproximativ 60% în acest an, iar anul trecut cu peste 120%.

Compania a înregistrat rezultate financiare excelente în cel de-al doilea trimestru al acestui an (al treilea fiscal). Apple a anunțat, pentru perioada aprilie – iunie 2020, venituri de 59,7 miliarde de dolari și un profit de 11,25 miliarde de dolari, față de vânzări de 53,8 miliarde de dolari și profit de 10,04 miliarde de dolari în perioada echivalentă din 2019.

Apple nu este singura companie din tehnologie care are o valoare de piață uriașă. Amazon, Microsoft și Alphabet (Google) au depășit, de asemenea, pragul de 1.000 de miliarde de dolari capitalizare bursieră. De aceea, criticii acestor giganți susțin că ar trebui să fie împărțiți în companii mai mici, deoarece au prea multă putere și influență.

Sursa: CNBC

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult