„Cine este inamicul nostru?” Țara care nu a mai fost în război de peste 200 de ani vrea să cumpere avioane noi

24.09.2020
„Cine este inamicul nostru?” Țara care nu a mai fost în război de peste 200 de ani vrea să cumpere avioane noi

Cetățenii din Elveția vor vota luna viitoare la referendum pentru a decide dacă țara cumpără sau nu avioane militare noi. Forțele aeriene din Țara Cantoanelor doresc să înlocuiască flota învechită de aeronave multirol F/A-18 Hornet.

Criticii măsurii spun că Elveția este înconjurată de state pașnice, cu care are relații bune, și că țara nu a mai fost în război de 200 de ani.

Referendumul va avea loc pe 27 septembrie.

Forța Aeriană Elvețiană operează 34 de modele F/A-18C (monoloc) și F/A-18D (biloc). Avioanele, cumpărate în anii 1990, vor fi depășite tehnologic în curând. Elveția dorește aeronave moderne, iar candidate sunt Eurofighter, Rafale, F/A-18 Super Hornet și F-35A, potrivit Popular Mechanics.

Zurichul vrea să cheltuiască 6,6 miliarde de dolari pe noi avioane de luptă, iar primele achiziții ar urma să aibă loc în 2025.

Nu este primul referendum legat de avioane ținut în Elveția

„Cine este inamicul nostru? Cine atacă o țară mică, neutră – înconjurată de NATO? Este absurd”, a declarat un membru al parlamentului, într-o dezbatere, citat de Reuters.

Vecinii Elveției sunt Franța, Germania, Italia, Austria și Liechtenstein. Cel mai apropiat potențial adversar, Rusia, se află la aproximativ 1.600 de km distanță.

Citește și: O mare bancă elvețiană va lansa o aplicație rivală pentru Revolut și N24

Țara nu a mai participat la un război de dinainte de inventarea avionului. Elveția este neutră din 1648. Țara Cantoanelor a invadat, totuși, Franța în 1815, imediat după bătălia de la Waterloo, și a trecut printr-un război civil scurt în 1847.

Chiar și așa, statul are una dintre cele mai formidabile armate din lume, pregătită să apere țara greu de cucerit datorită reliefului muntos. Chiar și Hitler a spus „pas” invadării Elveției în Al Doilea Război Mondial, fiind singura țară vecină cu Germania în care naziștii nu au intrat.

Nu este primul referendum legat de avioanele militare ținut în Elveția. În 2014, cetățenii au respins înlocuirea aeronavelor cu avioane Gripen suedeze.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Recomandare video