FBI a arestat un fost inginer Apple care a încercat să fure tehnologia companiei pentru maşini autonome

FBI a arestat un fost inginer Apple care a încercat să fure tehnologia companiei pentru maşini autonome

Ce se întâmplă când furi secretele celei mai mari companii din domeniul tehnologiei şi încerci să le oferi concurenţei? Ei bine, Xiaolang Zhang, fost inginer Apple a aflat asta pe pielea sa, când a fost arestat de către FBI în încercarea de a părăsi Statele Unite, pentru a se întoarce la noul său loc de muncă în cadrul XMotors, cu multe documente despre proiectul secret al Apple: maşini autonome.

Xiaolang Zhang s-a angajat la Apple în 2015 pentru a lucra exclusiv la dezvoltarea de maşini autonome în cadrul companiei. Deşi nu este tocmai clar în ce stadiu se află acest proiect, informaţiile disponibile în acest moment sugerează că Apple are mai multe maşini autonome în teste pe străzi decât companii cu renume în industrie şi cu mai multă experienţă precum Wyamo sau Uber.

Zhang, cetăţean al Chinei, şi-a luat concediu post-natal în primăvara acestui an, când în realitate, acesta primise o ofertă de angajare din partea companiei XMotors, un start-up chinezesc care doreşte să dezvolte maşini electrice autonome. Plecarea sa a început să ridice semne de întrebare când acesta a început să ofere diverse motive pentru plecarea sa, spunând unor colegi că se întoarce în China la mama sa bolnavă, iar altora că nu se mai întoarce din „concediu”, întrucât se angajează la XMotors.

Aceste informaţii contradictorii au fost de ajuns pentru a porni o investigaţie internă care au dezvăluit faptul că în lunile martie şi aprilie, când deja ar fi trebuit să fie în concediu, acesta a intrat în sediul Apple şi a descărcat de pe computerul său de serviciu pe laptop-ul soţiei sale informaţii secrete referitoare la tehnologia de condus autonom pe care a ajutat să o dezvolte.

Acesta a fost interceptat de FBI pe aeroportul Mineta San Jose, când încerca să plece din SUA spre China, cu un bilet cumpărat în ultimul moment. Iniţial Zhang a negat acuzaţiile, însă a recunoscut faptele la scurt timp după ce i-au fost prezentate filmările şi dovezile care îl plasau în sediul Apple pe perioada concediului, ceva care contravine politicilor interne ale companiei. După ce computerul soţiei sale a fost verificat, s-a constatat că aproximativ 60% dintre datele pe care le-a „furat” erau „problematice”.

Momentan nu este clar ce pedeapsă va suporta Xiaolang Zhang, însă un lucru este clar: Apple nu se joacă atunci când vine vorba despre furtul de tehnologie.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult