Anticipând interzicerea TikTok, Facebook lansează clona Instagram Reels în SUA și alte 50 de țări

05.08.2020
Anticipând interzicerea TikTok, Facebook lansează clona Instagram Reels în SUA și alte 50 de țări

Beneficiar oportunist al războiului economic dus între SUA-China, Facebook speculează posibila interzicere a rețelei TikTok pe teritoriul Statelor Unite lansând o clonă de creație proprie: Instagram Reels.

TikTok, reţeaua chineză care se concentrează pe realizarea de videoclipuri amuzante cu fundal muzical, ar putea dispărea peste noapte din SUA, o măsură similară fiind luată deja în India. Fără a încerca să ascundă sursa de inspirație, Facebook prezintă Instagram Reels ca pe o alternativă prietenoasă și mai sigură la serviciile TikTok.

TikTok, ieșire forțată din scenă

Folosită ca pe un atu, integrarea cu rețeaua Instagram vine să asigure utilizatorii noului serviciu că postările video distribuite pe Instragam Reels le vor face mai cunoscută versiunea axată pe imagini a profilului de Instagram și vice-versa. În teorie, rețeta ar putea fi câștigătoare atât pentru administratorul Facebook, care mizează pe o ascensiune rapidă a noului serviciu de socializare, dar și pentru utilizatorii care nu mai trebuie să-și împartă atenția între două rețele de socializare complet diferite.

La fel ca TikTok, Reels permite utilizatorilor să înregistreze scurte clipuri video pe care să le editeze apoi selectând dintr-o vastă colecție de efecte pentru imagine, efecte audio și coloane sonore.

Fără prea multe subtilități, Facebook a pregătit fanilor TikTok o clonă aproape perfectă a rețelei de socializare la care tocmai ce vor pierde accesul. Atitudinea oficială este însă una de negare a oricăror asemănări, șeful Instagram declarând că TikTok nicidecum nu a inventat conceptul postării de clipuri video scurte, ci dor l-a îmbunătățit. Cât despre data de lansare aleasă, șeful de produs al Instagram precizează că aparenta suprapunere cu interzicerea rețelei TikTok nu ar fi decât o coincidență.

Cu 2.3 miliarde de instalări contorizate la nivel global pentru aplicația de mobil și aproximativ 100 milioane de utilizatori doar în Statele Unite, TikTok este acum principalul rival al rețelei Instagram, care numără tot 100-150 milioane de utilizatori. Pe plan global, lucrurile stau chiar mai rău, Instagram numărând aproximativ 1 miliard de utilizatori.

Separat de ofensiva Facebook, o altă mare companie americană vizează preluarea directă a proprietarului TikTok – ByteDance, detaliile tranzacției încurajată în mod public de președintele Trump urmând să fie comunicate până cel târziu la data de 15 septembrie 2020.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult