Oppo dezvoltă propriile chipseturi pentru telefoane flagship

20.10.2021
Oppo dezvoltă propriile chipseturi pentru telefoane flagship

La fel ca Huawei în „vremurile bune”, chinezii de la Oppo încearcă să elimine dependența de furnizorii occidentali de chipseturi high-end investind masiv în dezvoltarea de SoC-uri cu design personalizat, pe care să le trimită spre fabricație marilor furnizori de semiconductoare.

Dacă reușește, planul ar putea aduce economii importante pentru Oppo prin excluderea uneia dintre cele mai costisitoare componente de pe lista cumpărătorilor de făcut la furnizorii externi. În timp, aceste economii să-ar traduce într-o mai bună competitivitate în fața celorlalți producători de top care dispun deja de acest atu: Samsung, Apple, Google.

”În funcție de viteza cu care este finalizată etapa de dezvoltare”, Oppo ar dori ca primele dispozitive echipate cu chipseturi de creație proprie să vadă lumina zilei în intervalul 2023-2024. Țintind cât mai sus, compania intenționează să folosească cel mai avansat proces de fabricație oferit de TSMC, pe 3nm.

Vestea apare la scurt timp după ce Google a lansat Pixel 6 și 6 Pro, primele sale telefoane echipate cu un SoC personalizat numit Tensor. De asemenea, Apple și Samsung folosesc de mulți ani chipseturi de creație proprie pentru echiparea dispozitivelor smartphone, tablete și chiar sisteme laptop.

Rămâne doar de văzut dacă nu cumva planurile Oppo și eventualul succes va trage compania sub lupa autorităților americane, foarte suspicioase la adresa companiilor de tehnologie din China. Reamintim că Oppo, alături de Vivo, OnePlus și Realme, sunt branduri deținute de BBK Electronics Corp, una dintre cele mai mare companii private din China, de mult suspectate că beneficiază de tratament preferențial din partea puterii de la Beijing.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult