Samsung ar putea livra cip-uri pe 3nm mai ieftine decât rivalul TSMC, atrăgând cei mai profitabili clienți

17.07.2023
Samsung ar putea livra cip-uri pe 3nm mai ieftine decât rivalul TSMC, atrăgând cei mai profitabili clienți

Samsung ar putea schimba cu TSMC poziția de lider al pieței de semiconductoare, livrând cip-uri pe 3nm la prețuri mai mici. Rămâne de văzut dacă și nivelul de performanță va fi unul superior, sau doar competitiv.

TSMC ar putea pierde poziția de lider al pieței de semiconductoare în fața rivalului Samsung, care după ani în care a rămas în poziția de „rezervă” pare să fi recuperat decalajul tehnologic.

Potrivit raportului publicat chiar de producătorul sud-coreean, randamentul Samsung Foundry pentru procesul de fabricare a cipurilor de 3 nm este de 60%. În comparație, randamentul cipului de 3 nm al TSMC este de aproximativ 55%. Înseamnă că Samsung are în sfârșit avantajul asupra TSMC în tehnologia ultra-avansată de fabricare a cipurilor. Deoarece TSMC se află în spatele Samsung Foundry în segmentul 3nm, este posibil ca Samsung să-și recâștige clienții pe care i-a pierdut în fața TSMC pentru procesele de 4nm și 5nm. Și este vorba de nume mari, precum Nvidia și Qualcomm, ambele companii fiind interesate de procesul de a doua generație de 3nm (SF3) al Samsung Foundry, mai ales după ce mare parte a capacității de fabricație a TSMC a fost rezervată de Apple.

Potrivit estimărilor, viitoarele cipuri produse în fabricile TSMC din Japonia și SUA vor fi cu 15% și, respectiv, 30% mai costisitoare decât producția locală din fabricile Samsung.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult