Trump renunţă la sancţiuni după întâlnirea cu Xi Jinping: „Companiile americane pot vinde către Huawei”.

29.06.2019
Trump renunţă la sancţiuni după întâlnirea cu Xi Jinping: „Companiile americane pot vinde către Huawei”.

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă susţinută după întâlnirea sa cu Xi Jinping, preşedintele Chinei, în cadrul summit-ului G20, că va permite companiilor americane să vândă tehnologii din nou către Huawei. Acest anunţ vine după o lună de când au fost pronunţate sancţiunile iniţial şi cu două luni înainte de limita extensiei de trei luni pe care guvernul american a aprobat-o la scurt timp.

După întâlnirea cu preşedintele Xi Jinping, Tump a făcut mai multe declaraţii referitoare la discuţiile de comerţ între SUA şi China. În primul rând, acesta a confirmat că va permite companiilor să vândă echipamente către gigantul chinez:

„Companiile americane pot vinde echipament către Huawei… nu este nicio mare ameninţare urgentă la securitatea naţională”, a declarat Trump. „Companiile americane vând extrem de multe produse către Huawei”. „Nu e nimic, vom continua să vindem acele produse […] Companiile nu erau tocmai fericite că nu mai puteau să vândă.”

În ciuda acestei declaraţii, nu este tocmai clar dacă Trump vorbeşte despre extinderea termenului pentru intrarea în vigoare a sancţiunilor, întrucât companiile puteau deja vinde, de câteva săptămâni, din nou echipamente către Huawei, sau dacă compania va fi scoasă permanent de pe Entity List, documentul care blochează legal colaborarea între companiile americane şi Huawei.

Totuşi, în ciuda faptului că situaţia companiei Huawei este destul de complicată, Trump a declarat că nu au discutat despre extrădarea CFO-ului companiei, Meng Wanzhou, care este arestată la domiciliu în Canada încă din toamnă şi urmează ar urma să fie extrădată către Statele Unite.

Trump a amintit inclusiv de situaţia similară în care a fost pusă compania ZTE anul trecut, dar şi cum a rezolvat acea situaţie. Aparent, compania ZTE a fost „salvată” de Trump sub forma unui „favor personal” către Xi Jinping:

„Preşedintele Xi m-a sunat şi m-a rugat pentru un favor personal. Este liderul unei ţări foarte importante şi era foarte important pentru el. [ZTE] are 85.000 de angajaţi şi erau aproape de faliment.”

Vom avea mai multe informaţii despre această situaţie probabil după summit-ul G20, când Trump sau reprezentanţii guvernului american ar trebui să anunţe oficial faptul că Huawei a fost scoasă de pe Entity List.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult