Fujifilm X-S20: filmare 6.2K și stabilizare internă pe o cameră de „vlogging” premium

25.05.2023
Fujifilm X-S20: filmare 6.2K și stabilizare internă pe o cameră de „vlogging” premium

Zona camerelor cu funcții pentru vlogging pare să fie cea care crește cel mai mult în ultimii ani, cel puțin din punct de vedere al numărului de produse de acest gen din piață. Nu știm sigur dacă aceste modele au și succes în vânzări, însă câteva brand-uri sunt deja prezente în această zonă, iar odată cu lansarea modelului X-S20, și Fujifilm intră în această „horă”. Aceasta este însă una dintre cele mai capabile camere de „vlogging” de până acum, promițând filmare la rezoluție de până la 6,2K.

Fujifilm intră în cursa camerelor de vlogging cu X-S20

Practic, Fujifilm X-S20 nu este o cameră 100% nouă. Aceasta folosește corpul și senzorul de 26 megapixeli ai modelului anterior X-S10, însă beneficiază de îmbunătățiri la capitolul captură, pe baza tehnologiilor de pe modelele superioare X-H2 și X-T5. În timp ce majoritatea camerelor orientate către producătorii de conținut online sunt concentrate aproape exclusiv pe video, Fujifilm X-S20 vine și cu o serie de funcții foto, fiind astfel o cameră „hibrid” autentică.

Chiar dacă are un senzor mai vechi, cu ajutorul X-Processor 5, și algoritmilor AI, noua cameră poate să focalizeze pe foarte multe tipuri de subiecte, de la oameni, la animale, păsări, mașini, motociclete, biciclete, trenuri, insecte și drone. Acestea sunt elemente pe care le poate detecta automat, fără să fie nevoie setarea în prealabil a subiectului, așa cum întâlnim la alte camere. Senzorul este stabilizat intern pe 5 axe cu 6-7 opriri de stabilizare cu lentilele compatibile. Ecranul camerei poate fi rabatat pe laterală spre utilizator. Acesta are 3” în diagonală și are o rezoluție de 1,84 milioane de puncte. Viewfinder-ul OLED, are la rândul său 2,36 milioane de puncte și refresh rate de 100 Hz.

Fujifilm X-S20 top

Noua cameră oferă capabilități avansate de filmare

La capitolul filmare, avem de a face cu înregistrări în 6,2K 4:2:2 cu culori pe 10 biți open-gate, deci pe dimensiunea senzorului. Poți apoi să decupezi materialul vertical sau orizontal în software de editare, după cum ai nevoie. Există și captură 4K la 60 de cadre pe secundă, și Full HD până la 240 cadre pe secundă. Există profil de culoare neutru F-Log2 cu 13 opriri de interval dinamic.

Fujifilm X-S20 cooler

Înregistrările pot fi realizate intern pe carduri SD UHS-II cu bitrate de până la 360 Mbps, sau pot fi realizate extern prin HDMI în formate profesionale precum Apple Pro Res sau Blackmagic RAW în 12 biți, în rezoluții de până la 6.2K sau 5.2K pe dispozitive Atomos sau Blackmagic. Fujifilm face și ceva interesant referitor la sistemul de răcire. Implicit, camera poate filma în 6.2K pentru doar 40 de minute înainte să atingă limitele termice și să oprească filmarea. Compania vinde însă și un accesoriu cu ventilator extern, care urcă capabilitățile camerei la 80 minute de filmare.

Fujifilm a pus o opțiune Vlog direct pe rotița de moduri. Aceasta oferă captură rapidă și integrează funcții precum focalizarea prioritară pe un produs, adăugarea de bokeh în spatele subiectului sau funcții de slow motion, într-o interfață mai rapidă. Pentru cei care vor să folosească camera și pe post de webcam pentru streaming, aceasta poate fi conectată la PC prin USB-C și apare ca o cameră UVC/UAC cu rezoluție de până la 4K la 60 cadre pe secundă.

Fujifilm X-S20 back

Prețul lui X-S20 este mai mare decât ne-am fi așteptat

La capitolul fotografie, Fujifilm X-S20 oferă fotografie în rafală la 8 cadre pe secundă în cu modul de obturator mecanic și 20 în mod electronic. Bufferul poate ține 1.000 de cadre în format JPEG sau RAW compresat în mod mecanic și doar 35 în mod RAW standard. În modul electronic avem 79 RAW compresate și 28 RAW-uri necompresate.

La 491 grame, Fujifilm X-S20 pare să fie o cameră de dimensiuni medii pentru creatori de conținut, nici prea mare, nici prea mică. Aceasta va fi livrată în variantă body la un preț de 1.300 de dolari, un preț mare pentru o cameră cu senzor APS-C de vlogging, și va fi disponibilă și în variantă kit cu obiectivul XC15-45mm f/3.5-5.6 la 1.400 dolari sau cu XF18-55/f.2.8-4 la 1.700 dolari. Lansarea are loc la sfârșitul lunii iunie.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult