Nikon S600 – o compactă bine dotată

09.04.2008
Nikon S600 – o compactă bine dotată
Nikon S600 – Concluzie

Concluzie

Nikon S600 se poate dovedi o alegere bună dacă doriţi o cameră foarte compactă cu rezoluţie mare. Prezenţa sistemului de stabilizare optică este un avantaj greu de egalat la aceste dimensiuni. Dacă nu sunteţi foarte pretenţioşi în legătură cu calitatea imaginii, dispozitivul de la Nikon se descurcă destul de bine, mai ales la capitolul zgomot de imagine. Cu un ecran de calitate şi o utilizare realtiv facilă, S600 se poate dovedi un partener bun pentru vacanţe.

Nikon S600 – un partener bun pentru vacanţă

Plusuri şi minusuri:

[+] Sistemul de stabilizare optică a imaginii
[+] Ecranul LCD de calitate
[+] Sistem eficient de reducere a zgomotului de imagine

[-] Detaliile nu sunt foarte bine conturate
[-] Aberaţii cromatice
[-] Lipsa controlului manual

Nikon COOLPIX S600 a fost oferit spre testare de SKIN, unic importator în România al produselor Nikon.

Nikon S600 – Dotări

Reţeta folosită de Nikon pentru S600 a fost ticsirea unui corp metalic compact cu dotări şi facilităţi de ultimă generaţie pentru fotografii amatori. Mai mult, producătorul nipon ţine să se laude cu cel mai compact şi mai rapid aparat de pe piaţă cu acest tip de obiectiv şi sistem de stabilizare optică. Camera se poate pierde prin buzunar, iar construcţia este robustă.

Dotări

Nikon S600 – un aparat foto compact cu carcasă metalică

Senzorul din carcasa lui Nikon S600 dispune de 10 MP, dar nu se remarcă prin dimensiunile sale. Este binecunoscut faptul că atunci când producătorii au trecut de la 5-6 MP la valori mai mari, nu au schimbat dimensiunile senzorului. Dezavantajul unei densităţi mai mari de pixeli este zgomotul de imagine, pe care ei au încercat să-l elimine prin sistemele de procesare interne. Unele rezultate au fost mai bune, iar altele mai puţin bune, prea puţine camere cu 7 sau 8 MP putându-se lăuda cu o calitate a imaginii cel puţin la fel de bună ca a celor din generaţia anterioară.

În cazul lui S600, Nikon a folosit un senzor de 1/2.33”, puţin mai mare decât cel de 1/2.5” folosit în cazul camereler cu 7 sau 8 MP. Vom vedeam mai târziu cum influenţează aceasta calitatea pozelor. Obiectivul permite un zoom optic 4x, aici Nikon luând exemplul celor de la Canon. De remarcat este obiectivul mai deschis decât al altor aparate similare, distanţa focală minimă echivalentă fiind de 28 mm.

O primă surpriză plăcută din partea lui S600 are de-a face tot cu obiectivul. Ea este una dintre cele câteva camere din seria compactelor de la Nikon care dispune de cel mai performant tip de sistem de stabilizare a imaginii: cel optic. Acesta va permite realizarea unor fotografii mai puţin mişcate în condiţii de iluminare slabă sau atunci când folosiţi zoom-ul optic 4x.

Nikon S600 – ecranul LCD şi butoanele posterioare

Senzorul optic este cotat cu o valoare ISO maximă de 3200. Aceasta este o simplă cifră de marketing, pozele realizate cu ISO mai mare de 800 fiind de obicei inutilizabile datorită calităţii foarte scăzute. Rezoluţia maximă oferită de cei 10 MP este de 3648×2736. Un alt aspect pozitiv îl reprezintă modul Macro, obiectivul permiţând focalizarea de la o distanţă de 3 cm.

Datorită dimensiunilor nu a fost posibilă alimentarea cu baterii AA, camera fiind dotată cu un acumulator Li-ion detaşabil. Acesta are o capacitate de 740 mAh şi ar trebui să fie suficient pentru a realiza aproximativ 200 de poze conform standardului CIPA. În practică, veţi putea face mult mai multe poze, deoarece standarul acesta implică folosirea blitzului pentru jumătate din cadrele imortalizate.

Stocarea fotografiilor se poate face pe un card SD, aici Nikon primind o mică bulină neagră pentru lipsa compatibilităţii cu cardurile SDHC de capacitate mare. Este oferită şi o memorie internă de 45 MB, dar această cantitate poate fi considerată neglijabilă atunci când imaginile preluate de senzorul de 10 MP variază între 3,5 şi 5 MB. Transferul fotografiilor se face prin portul USB al calculatorului, dar cablul de trasfer de date nu este unul comun.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News