ASUS Zen AiO Pro Z240IC review

ASUS Zen AiO Pro Z240IC review
Performanţă şi Concluzie

Ecran, webcam, redare audio

Ecranul UHD este probabil cel mai impresionant aspect al lui ASUS Zen AiO Pro, acesta fiind foarte bine calibrat din fabrică, asigurând afişarea unor culori naturale, fără ghosting sau backlight bleeding. Conform specificaţiilor oficiale, acesta este certificat cu 82% din gama de culoare NTSC, 85% Adobe RGB şi 100% sRGB. În teorie, acesta poate fi folosit de către cei care lucrează în mediul creativ.

Webcam-ul nu impresionează în niciun fel, fiind vorba despre o cameră standard cu filmare Full HD la 30 de cadre pe secundă. Interesant este însă senzorul RealSense de la Intel, care poate fi folosit în combinaţie cu funcţionalitatea Hello din Windows 10. Astfel, parolele la pornirea PC-ului dispar în totalitate, camera RealSense fiind extrem de precisă în detectarea utilizatorului. Înregistrarea feţei durează doar câteva secunde, iar autentificarea se face aproape instant la pornirea sistemului de operare. Acest sistem de camere este abia la început însă cu siguranţă va fi implementat în majoritatea PC-urilor All-in-One şi în laptop-uri în viitorul apropiat.

Redarea sunetului se face prin patru difuzoare de 2 W pentru medii şi înalte şi două difuzoare de 4 W pentru frecvenţele joase. Deşi ASUS nu îl numeşte în mod oficial un sistem 2.1, acesta aşa funcţionează, însă este îngrămădit în carcasa subţire a lui Zen Aio Pro. Difuzoarele sunt amplasate pe muchia de jos a computerului şi fac o treabă bună în redarea unui sunet clar, pe orice nivel de volum. Audiofilii şi gamerii probabil că vor prefera un sistem audio dedicat sau o pereche de căşti de calitate, însă din păcate lipsa unui conector optic sau a unor conectori jack 5.1 limitează opţiunile în această privinţă. Singura metodă de a reda sunet surround rămâne conectarea unui televizor sau a unui monitor cu ieşire optică pentru sunet şi mutarea redării prin HDMI.

Performanţă şi răcire

Având în vedere preţul de aproximativ 10.000 de lei a modelului testat, performanţa nu îi va uimi pe cei care îl vor compara cu un PC făcut la comandă din componente obişnuite. Ce trebuie menţionat în cazul de faţă este faptul că în ciuda componentelor de laptop (în mare parte), ASUS Zen AiO Pro a reuşit să ne întreacă aşteptările.

Procesorul Intel Core i7-6700T este doar puţin sub performanţa unui i7-4770K standard, cipul grafic 960M puţin în spatele unei plăci video NVIDIA GTX 960, iar memoria RAM în cantităţi generoase a ajutat la tranziţia rapidă între mai multe aplicaţii şi jocuri. Chiar şi în cele mai solicitante jocuri video testate, sistemul de răcire a făcut faţă cu brio, fără a se face auzit. Carcasa metalică şi piciorul par să preia o parte din căldura emanată, însă acestea nu au fost niciodată fierbinţi, ci doar „calde”.

Mai jos am atalat rezultatele testelor de performanţă şi rezultatele benchmark-urilor în câteva jocuri video de generaţie mai veche, pe care Zen AiO Pro le-a putut rula pe setări înalte la un nivel de performanţă mai mult decât decent. În jocurile video mai noi, cu siguranţă va fi nevoie de reducerea detaliilor, iar cum gamingul în rezoluţia nativă a display-ului (4K) nu este încă o realitate, rezoluţia utilizată a fost Full HD.

Benchmark:

  • 3DMark Fire Strike – 4057
  • PCMark 8 Home – 2981
  • Cinebench R15 – OpenGL – 93.14 fps / CPU – 705 cb
  • WinRar – 6843 KB/s
  • HD Tune – SSD Samsung: 935,7 MB/s, 1099.5 MB/s, 1046,7 MB/s (min./max./avg.) | HDD Toshiba: 52,1 MB/s, 111,7 MB/s, 87,9 MB/s (min./max./avg.)
  • Pornire Windows – 23 secunde

Jocuri:

  • Dirt 3 (1080p, Ultra): 69,53 avg. FPS
  • Batman Arkham Origins (1080p High): 74 avg. FPS
  • Grid Autosport (1080p High): 97,8 avg. FPS
  • Hitman Absolution (1080p High): 52,47 avg. FPS
  • Bioshock Infinite (1080p, Very High): 57,98 avg. FPS
  • Sleeping Dogs (1080p, High): 51,5 avg. FPS
  • Thief (1080p, High): 34 avg. FPS
  • Tomb Raider (1080p, High): 53,7 avg. FPS

Concluzii

Zen AiO Pro de la ASUS reuşeşte să împace şi capra şi varza. Este un PC All-in-One foarte arătos, care nu doar că oferă o experienţă plăcută de utilizare la birou, ci poate să devină o adevărată staţie de lucru pentru cei din mediul creativ. La capitolul gaming, rezultatele testelor demonstrează că această configuraţie este de ajuns pentru jocurile puţin mai vechi, însă probabil că nu va face faţă decât scăzând detaliile semnificativ în titlurile mai noi. Cu toate acestea, pentru unii preţul modelului de top (testat de noi) poate că nu este tocmai atractiv, însă sunt slabe şanse să găsiţi un PC din aceeaşi categorie care să ofere atât performanţa, cât şi aspectul inedit al lui Zen AiO Pro la un preţ mai mic.

Având în vedere configuraţiile anunţate de ASUS, în cazul în care bugetul nu permite achiziţionarea variantei de top, probabil că nu ar fi o idee rea să optaţi pentru o variantă cu mai puţină memorie RAM (cei 32 GB RAM pot fi cu greu umpluţi chiar şi atunci când se lucrează în domeniul editării video), pentru opţiune doar cu SSD (fără HDD) şi un cip grafic mai puţin performant. Costul ar trebui să scadă semnificativ, iar performanţa în aplicaţii office şi software de creaţie precum suita Adobe nu ar trebui să sufere prea mult.

Părţi pozitive

Design şi finisaje excelente
Performanţă înaltă pentru un All-in-One
Camera RealSense pentru autentificare biometrică
Display-ul 4K foarte bine calibrat

Părţi negative

Periferice „ieftine”
Preţul foarte ridicat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult