Upgrade de stocare pentru PlayStation 5: cum instalezi un SSD în consolă

14.03.2022
Upgrade de stocare pentru PlayStation 5: cum instalezi un SSD în consolă

A trecut mai bine de un an de când PlayStation 5 este pe piață, iar în urmă cu doar câteva luni, Sony a actualizat consola pentru a putea fi „upgradată” cu SSD-uri interne pe format M.2. Pentru că am testat câteva modele foarte performante în ultimele câteva luni, am decis să facem și un tutorial despre procesul de upgrade, care este extrem de simplu. În total, nu ar trebui să dureze mai mult de câteva minute și tot ce ai nevoie este un SSD și o șurubelniță. Pentru că a fost unul dintre cele mai performante SSD-uri pe care le-am testat în ultimele luni, am ales să adăugăm pe consolă un Kingston Fury Renegade de 2TB.

Cum alegi SSD-ul pentru PlayStation 5

Atunci când alegeți un SSD pentru PlayStation 5, trebuie să fiți atenți la câteva detalii de ordin tehnic. Sony a publicat o listă de cerințe oficiale pe pagina sa de suport, unde menționează dimensiunile, dar și capabilitățile pe care aceste SSD-uri trebuie să le îndeplinească.  Este vorba să fie neapărat un SSD pe format M.2, de dimensiuni de maximum 110mm lungime, care să folosească standardul PCI-Express 4.0. De asemenea Sony recomandă un SSD care poate să ofere viteze de citire de minimum 5.500  MB/s, iar, de preferat, ca acesta să beneficieze și de răcire pasivă cu un radiator.

Upgrade PS5 Kingston Fury SSD

Din fericire, SSD-ul Kingston Fury Renegade se încadrează în toate aceste cerințe. Aveți la dispoziție un review complet al SSD-ului, fiind testat pe PC, unde acesta depășește 7 GB/s în testele de citire secvențială, pe care îl puteți citi aici. Acesta este pe format de dimensiune 2280, și intră perfect în slot-ul din consolă, chiar dacă are cipuri pe ambele părți. Atenție însă, pentru SSD-urile cu cipuri pe ambele părți cu radiator integrat, să nu fie prea groase în partea de jos. Iată imaginile oficiale în care Sony explică dimensiunile necesare:

În partea de sus, deasupra cipurilor, SSD-ul Renegade are și o foiță metalică pentru răcire, care pare să fie de ajuns pentru a răci cipurile și controller-ul și a asigura performanță optimă în utilizare. Din testele realizate, nu am văzut diferențe între acest SSD și unul similar cu răcire extra instalată, și nici nu am observat diferențe de performanță majore față de SSD-ul intern.

De asemenea, este foarte important să NU încercați să instalați un SSD PCI-Express 3.0. Consola PlayStation 5 va refuza categoric să pornească dacă SSD-ul nu este de tip PCI-Express 4.0. Singura soluție să treceți peste ecranul de eroare este să scoateți SSD-ul. Totuși, dacă alegeți un SSD 4.0 care nu se încadrează în cerințele de viteză, acesta va funcționa totuși. Sony doar recomandă viteza de 5.500 MB/s pentru a asigura performanță cât mai bună, în ton cu cea a SSD-ului intern. Cele mai puțin rapide ar putea oferi timpi de încărcare mai lungi sau diverse probleme de încărcare a obiectelor din niveluri sau chiar a nivelurilor.

Upgrade PlayStation 5 consola

Cum instalezi un SSD în PlayStation 5

Procesul de instalare al SSD-ului este extrem de simplu. Primul pas este să întoarceți consola din poziția verticală cu partea din dreapta în sus (partea cu unitatea de disc, pentru cei care au o astfel de consolă).

Apoi, ridicați ușor, dar ferm de colțul din stânga-sus (cu discul orientat către voi) și trageți de capacul de plastic spre dreapta. Capacul ar trebui să iasă foarte ușor.

Upgrade PlayStation 5 SSD Step 1

Identificați capacul care protejează slot-ul de SSD. Este în partea centrală, de culoare argintie. Acesta este securizat cu un șurub. Folosiți șurubelnița pentru deșurubare și scoateți capacul.

Upgrade PlayStation 5 SSD Step 2

Aici se găsește slot-ul M.2 care vine deja cu un distanțier și un șurub, instalate în poziția cea mai de sus, de 110mm. Pentru că majoritatea SSD-urilor sunt pe format 2280, va trebui să scoateți șurubul și distanțierul și să poziționați distanțierul pe poziția 80.

Upgrade PlayStation 5 SSD Step 3

Apoi, introduceți SSD-ul la un unghi de 45 de grade în slot-ul din dreapta, cu logo-ul în sus și eticheta cu detaliile tehnice în jos. Apăsați ușor pe SSD până face contact cu distanțierul și înșurubați la loc șurubul.

Upgrade PlayStation 5 SSD Step 4

Acum SSD-ul este instalat în consolă.

Tot ce trebuie să faceți în continuare este să puneți capacul la loc și să îl securizați cu șurubul original și să puneți laterala din plastic înapoi pe consolă.

Este foarte important să alegeți SSD-uri care au radiatoare mai mici de 11,5mm înălțime, pentru a putea pune capacul înapoi peste slot. Sistemul de răcire al consolei folosește presiunea negativă creată de acest capac pentru a trage aer rece folosind cooler-ul consolei prin fantele de lângă SSD. Astfel, veți asigura o bună răcire a SSD-ului, dar și a consolei.

Cât de performant este Kingston Fury Renegade pe consolă

Odată ce pornești consola, vei fi întâmpinat de un mesaj care te avertizează că SSD-ul va fi formatat. Va trebui să accepți pentru a putea utiliza SSD-ul în consolă. După acest proces, tot ce era pe SSD va fi șters, iar la final va fi realizat un test de viteză. Testul Sony spune că Kingston Fury Renegade oferă o viteză de 6.500 MB/s, cu 1 GB peste cea recomandată.

Format M2

Cu această ocazie am făcut și câteva teste, nu tocmai științifice, dar destul de bune pentru a demonstra performanța acestui SSD. Am măsurat timpii folosind un cronometru de pe telefon, deci nu este un timp exact la milisecundă. Totuși, testele au fost repetate, iar rezultatele sunt consistente.

viteza kingston fury renegade ps5

Am folosit patru jocuri exclusive, care folosesc din plin SSD-ul integrat în PS5 pentru a elimina aproape complet timpii de încărcare: Spider-Man: Miles Morales, Demon’s Souls, Ratchet & Clank: Rift Apart și Sackboy: A Big Adventure. Am testat viteza cu care jocurile pornesc din meniul consolei până în meniul principal, am testat viteza de încărcare a unei salvări și apoi viteza de copiere de pe SSD-ul intern pe cel M.2 și invers.

SSD Kingston Fury instalat PlayStation 5

Iată rezultatele:

SSD Intern

Joc Timp încărcare meniu Timp încărcare misiune Timp copiere de pe SSD M.2 Dimensiune
Spider-Man Miles Morales 11,49 sec 5,09 sec 02:55:14 min 39.18 GB
Ratchet & Clank 8,39 sec 2,09 sec 2:33,35 min 33.66 GB
Demon’s souls 30,77 sec 5,60 sec 3:57,23 min 53.65 GB
Sackboy 34,15 sec 8,11 sec 2:26,15 min 31.33 GB

SSD M.2 Kinston Fury Renegade

Joc Timp încărcare meniu Timp încărcare misiune Timp copiere de pe SSD intern Dimensiune
Spider-Man Miles Morales 13,4 sec 5,06 sec 35,15 sec 39,13 GB
Ratchet & Clank 7,51 sec 1,61 sec 30,45 sec 33,71 GB
Demon’s souls 43,26 sec 5,21 sec 47,1 sec 53,72 GB
Sackboy 30,64 sec 7,75 sec 30,03 sec 31,51 GB

Concluzii

În majoritatea cazurilor, SSD-ul extern este la fel sau chiar mari rapid decât SSD-ul intern. Aș spune că performanța este identică între ele. Doar Demon’s Souls pare că pornește puțin mai greu, dar nu este clar motivul pentru care face asta. De asemenea, jocurile au dimensiuni puțin diferite pe intern față de extern. Totuși, viteza de copiere de pe SSD-ul intern pe cel extern este mult mai mare. Majoritatea jocurilor se pot copia pe Kingston Fury Renegade în mai puțin de un minut, pe când copierea în sens invers este mai lentă, pe la 2-3 minute per joc. Aici pare să existe o limitare de la Sony pentru viteza de scriere pe SSD-ul intern.

Upgrade PlayStation 5 Kingston Fury SSD console

Dacă reușiți să puneți mâna pe un PlayStation 5, sau dacă aveți deja unul și credeți că cei 825 GB (668 GB utilizabili) pe care Sony îi oferă nu sunt de ajuns, iată că upgrade-ul de SSD este un proces simplu, iar SSD-urile de top, precum Kingston Fury Renegade se încadrează perfect în cerințele consolei. De asemenea, upgrade-ul de SSD pe PS5 nu înlocuiește stocarea internă a consolei, ci adaugă spațiu pe lângă aceasta. Astfel, veți avea și cei 668 GB interni și 512 GB, 1 TB, 2 TB sau chiar 4 TB extra pe care îi puteți adăuga pe M.2.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult