Autor: Smartphone-ul ţinut în buzunarul din faţă de la pantaloni nu creează probleme

28.12.2016
Autor: Smartphone-ul ţinut în buzunarul din faţă de la pantaloni nu creează probleme

Radiaţia emisă de smartphone nu este suficient de puternică pentru a afecta fertilitatea sau potenţa unui bărbat, chiar dacă acesta ţine dispozitivul în buzunarul din faţă al pantalonilor, potrivit unui autor care a analizat mai multe studii realizate de cercetători de renume. Oamenii de ştiinţă spun că razele X şi undele radio afectează în mod diferit ţesuturile, iar diferenţele sunt cauzate de lungimile de undă.

Razele X pot afecta ţesuturile deoarece au lungimi de undă scurte, dar undele radio, emise de telefoane, au lungimi de undă mai lungi şi mai puţină energie, prea puţină pentru a avea efecte negative.

Timothy Jorgensen, autorul cărţii „Strange Glow: The Story of Radiation”, spune că telefoanele nu se încălzesc din cauza undelor radio, ci a reacţiilor chimice care au loc în baterii.

În ultima vreme au apărut chiar şi lenjerie intimă despre care producătorii susţin că protejează zonele sensibile ale bărbaţilor de radiaţii. Se pare că acest pericol nu există.

Jorgensen scrie în cartea sa despre soldaţii care în Cel De-al Doilea Război Mondial se ofereau voluntari să lucreze la staţiile radar sau în apropierea acestora, deoarece credeau că undele radio produc sterilitate temporară. Armata americană a vrut să verifice această teorie şi l-a întrebat pe Hermann Muller, un cercetător laureat al Premiului Nobel care a studiat razele X, dacă acest lucru este adevărat. Muller nu a găsit nicio conexiune între undele radio şi sterilitate. Cercetătorul a tras concluzia că acestea sunt sigure.

Totuşi, un studiu realizat de Technion University din Haifa a atras atenţia asupra faptului că obiceiul de a ţine telefonul în buzunarul din faţă al pantalonilor afectează calitatea spermei. Însă este foarte posibil ca acest lucru să fie mai degrabă cauzat de căldura emanată de dispozitive, decât de radiaţia electromagnetică.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult