„Black Hawk Down” la București. Ce trebuie să știi, pe scurt, despre elicopterul american implicat în incident

15.07.2021
„Black Hawk Down” la București. Ce trebuie să știi, pe scurt, despre elicopterul american implicat în incident

Un elicopter american Black Hawk a aterizat forţat, joi, în piaţa Charles de Gaulle din București. Aeronava participa la antrenementele pentru Ziua Aviației, care va avea loc pe 20 iulie, când a apărut o defecțiune.

Legendarul elicopter VH-60N Black Hawk este unul dintre „caii de povară” ai armatei americane. Pe scurt, aeronava, produsă de Sikorsky Aircraft, o subsidiară a Lockheed Martin, a zburat prima dată în anul 1974 și a intrat în serviciu activ în 1979.

Sunt disponibile mai multe versiuni de Black Hawk, dar și alte elicoptere bazate pe această platformă de succes.

Citește și: „Black Hawk Down” la București – Top 10 filme de război

Aeronave de acest fel modificate au fost folosite, de exemplu, pentru transportul luptătorilor de elită SEAL în misiunea în care a fost ucis Osama bin Laden. Mai mult, opt astfel de elicoptere (numite VH-60N) îl servesc pe președintele Statelor Unite în rolul de Marine One.

VH-60N în rolul Marine One (Foto: Wikipedia)

În rolul de Marine One, Black Hawk va fi înlocuit în 2023 de modelul VH-92A, produs tot de Sikorsky.

În cazul forțelor armate americane, aeronava va fi înlocuită de câștigătorul competiției dintre Bell V-280 Valor (care este o combinaţie între o aeronavă cu aripă fixă şi un elicopter) și Sikorsky-Boeing SB-1 Defiant, un elicopter cu două rotoare principale.

Numele aeronavei apare și în titlul unui film de Oscar, „Black Hawk Down”, apărut în 2001. Pelicula, în care apare celebrul elicopter, spune povestea raidului unor forțe de elită americane care a avut loc în Mogadishu, Somalia, în 1993.

Caracteristicile modelului de bază, pe scurt:

Viteză maximă: 357 km/h

Echipaj: 4

Greutate maximă la decolare: 9,900 kilograme

Autonomie: 824 km

Black Hawk a câştigat în 1976 competiţia pentru înlocuirea modelului Bell UH-1 Iroquois. Până în prezent au fost construite peste 4.000 de unităţi.

Pe lângă SUA, mai folosesc elicopterul ţări precum Arabia Saudită, Asutralia, Israelul, Filipine sau Turcia. România ar putea cumpăra, de asemenea, astfel de aeronave.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO: Manevrele pe care le face în carlingă un pilot de Super Hornet pentru a ateriza pe portavion, în plină furtună

Încă un MiG-21 prăbușit. Ce este LanceR și de ce mai folosește România avionul vechi de zeci de ani

Încă o țară va intra în clubul select al celor cu portavioane

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult