Emoji-ul thumbs up 👍, recunoscut drept „semnătură digitală”. Un fermier, obligat să plătească daune

10.07.2023
Emoji-ul thumbs up 👍, recunoscut drept

Un judecător din Saskatechewan, Canada, a hotărât că un emoji trimis prin mesaje între un fermier și un client, poate fi considerat drept o semnătură legală a unui contract. În acest caz, clientul, care a făcut o cerere pentru 86 de tone de semințe de in la 17 dolari canadieni per baniță, nu a mai primit niciodată produsele, deși fermierul care le vindea a răspuns cu un emoji de confirmare (👍degetul mare în sus/simbolul „like”).

Emoji-urile pot fi acum considerate semnături pentru contracte

Comanda a fost făcută în martie 2021 prin chat de către Kent Mickleborough, care a trimis către fermierul Chris Atcher un mesaj de comandă, cât și un contract pentru semințele de in. Ultimul mesaj către fermier a fost „te rog să confirmi contractul pentru in”. Răspunsul fermierului a fost celebrul emoji „thumbs up”, care indica confirmarea acestui contract, la prețul specificat, conform hotărârii judecătorești.

Se pare însă că odată ce luna noiembrie a venit, semințele nu au mai fost livrate, iar prețurile la acel moment crescuseră. Astfel, Mickleborough a decis să cheme în instanță fermierul pentru că nu și-a îndeplinit partea sa din contract. Acesta a presupus că totul este în regulă pentru că în trecut cei doi au procedat într-un mod similar în trecut, iar toate celelalte contracte au fost îndeplinite.

În tribunal, Atcher a spus că a trimis acel emoji doar pentru a confirma că a primit contractul dar nu a avut timp să îl citească. Astfel, emoji-ul nu era trimis pentru a accepta condițiile stabilite prin contract.

Fermierul va trebui să plătească daune

Judecătorul nu a acceptat această justificare. Acesta a folosit definiția din dicționar a acestui emoji, dar a adus și în discuție felul în care conversațiile între oameni se schimbă în mediul digital. Astfel, acesta a considerat că un astfel de emoji trimis într-o astfel de situație, poate fi considerată o acceptare a contractului:

“Această instanță recunoaște cu ușurință că un emoji (cu degetul mare în sus) este un mijloc neconvențional de a semna’ un document, dar, cu toate acestea, în aceste circumstanțe, acesta a fost un mod valid de a transmite cele două scopuri ale unei semnături. […] Această instanță nu poate (și nici nu ar trebui) să încerce să oprească valul tehnologiei și al utilizării comune – aceasta pare a fi noua realitate în societatea canadiană și instanțele vor trebui să fie pregătite să facă față noilor provocări care pot apărea din utilizarea emoji-urilor și asemenea,”  a declarat judecătorul Keene în motivarea deciziei.

Fermierul trebuie acum să plătească daune de 82.000 de dolari canadieni către Mickleborough, pentru că nu și-a îndeplinit partea sa de contract.

sursa: The Globe and Mail

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult