Fără cabluri şi complet autonom, ATLAS 2.0 anunţă un viitor în care roboţii bipezi păşesc nestingheriţi printre oameni

24.02.2016
Fără cabluri şi complet autonom, ATLAS 2.0 anunţă un viitor în care roboţii bipezi păşesc nestingheriţi printre oameni

Incluşi în forţa de muncă robotizată a viitoarelor fabrici şi uzine, folosiţi ca servitori în peisajul urban sau ˝consumabile„ pentru armatele trimise în zone conflict, roboţii ultra-sofisticaţi şi înzestraţi cu sisteme de inteligenţă artificială au făcut un salt uriaş de la ficţiune la realitate.

Fără cabluri şi complet autonom, ATLAS 2.0 anunţă un viitor în care roboţii bipezi păşesc nestingheriţi printre oameni

Dezvoltat pe durata mai multor ani de Boston Dynamics (o companie din portofoliul Google) şi trecut prin mai multe variante-prototip, ATLAS 2.0 este un robot biped cu înălţimea unui om şi greutate de 90 Kg, capabil să se deplaseze prin aproape orice fel de teren şi să reacţioneze la stimuli externi.

Dacă versiunile timpurii aveau nevoie de o sursă separată de energie conectată printr-un cablu destul de gros, ATLAS 2.0 este îndeajuns de eficient pentru a funcţiona cu o sursă de energie portabilă. Echipa de ingineri nu dezvăluie durata exactă de funcţionare, însă faptul că robotul poate ridica cutii de până la 5KG folosind braţele prevăzute cu accesorii de forma unor mânuşi de box este un bun indiciu privind forţa sa.

În locul capului poate fi observat un senzor LIDAR de tip rotativ, folosit pentru aprecierea distanţelor şi evidenţierea obiectelor din imediata apropiere.

Poate şi mai impresionantă este abilitatea robotului de a reacţiona la situaţii neprevăzute, cum ar fi obstacole apărute în timpul deplasării pe suprafeţe accidentate, sau loviturile aplicate de supraveghetorii în carne şi oase.

Din fericire sistemul AI guvernat de software ˝puţin„ diferit de cel folosit cu robotul-asasin din filmele Terminator nu prevede recunoaşterea loviturilor cu lopata sau buşteni drept acte de agresiune.

Trebuie spus că în afară de Google/Alphabet, unul dintre principalii finanţatorii şi beneficiari ai produselor dezvoltate de Boston Dynamics este Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), o agenţie din cadrul misterului american al apărării responsabilă cu dezvoltarea de tehnologii inovatoare cu aplicaţii în domeniul militar.

Rămâne de văzut cât timp va mai dura până ce flotele de avioane fără pilot (UAV), trimise deja pentru survolarea zonelor de conflict, vor fi urmate la sol şi de trupe speciale robotizate controlate din siguranţa unui centru de comandă aflat în altă parte a globului. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult